MALA ŠKOLA UREĐENJA

Ljetna kuhinja: Preselite srce doma na otvoreno

ljetna kuhinja
Foto: Promo fotografija
1/3
10.07.2021.
u 06:52

Kamen je idealan materijal u koji se mogu ugraditi kuhinjski elementi, a radna ploha može se obložiti granitom, pločicama ili autohtonim kamenom

S toplim danima imamo potrebu za što duljim boravkom na otvorenom. Bez obzira na to gdje živjeli, na moru ili kontinentu, možete uživati u čarima ljetne kuhinje na otvorenom. Kuhinja na otvorenom posebna je već po tome što omogućuje boravak na svježem zraku, a njome ćemo riješiti i problem zagrijavanja i širenja mirisa u interijeru.

Osim toga, druženje s gostima dok kuhate vani poseban je užitak. Možete je smjestiti na većoj terasi ili u vrtu.

Foto: Promo fotografija

Kako ćete osmisliti i urediti ljetnu kuhinju, ovisi o tome želite li imati sve što ima i kuhinja u interijeru ili samo najnužnije elemente. Sve ovisi o tome kakva će joj biti namjena, hoćete li je koristiti samo za pripremanje hrane za užu obitelj ili će to biti ujedno zamjena za dnevni boravak i mjesto druženja s prijateljima. Za uređenje komforne ljetne kuhinje vrijede ista pravila kao i za uređenje unutarnje kuhinje, pa je potrebno osigurati odvod i dovod vode, struju i (ili) plin. Ono što nikako ne možemo izostaviti je roštilj, koji ćemo sigurno često trebati dok traje ljeto.

Kod nekih jednostavnijih kuhinja roštilj je jedino rješenje za pripremu hrane i on je središnji element kuhinje. Svakako bi dobro došao i hladnjak za držanje pića i ostalih namirnica, kako ne biste stalno trčali unutra i van. Da bi što dulje trajao, hladnjak bi trebao biti smješten u zaseban element. Pri uređenju kuhinje na otvorenom birat ćemo materijale koji su otporni na atmosferske utjecaje i laki za održavanje. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika dobar su izbor.

Foto: Promo fotografija

Idealan materijal u koji ugrađujemo kuhinjske elemente bio bi kamen. Zanimljiva rješenja mogu se izvesti i od betona. Radna ploha kuhinje može se obložiti keramičkim pločicama ili granitom. Ako uređujete ljetnu kuhinju uz kuću na moru, idealno rješenje bilo bi korištenje autohtonog kamena za oblaganje.

Za podne obloge, osim kamena birat ćemo protuklizne keramičke pločice i tikovinu ili neku drugu egzotičnu vrstu drveta otpornu na vanjske utjecaje.Kako bismo se zaštitili od padalina i jakog sunca, bilo bi poželjno kuhinju natkriti. Na koji način ćemo je natkriti i koji ćemo materijal koristiti za natkrivanje, ovisit će o stilu kuhinje i namještaju (stol i stolice). Važno je pravilno ukomponirati boje i sve skupa stilski uskladiti s vanjskim izgledom kuće ili zgrade. U funkcionalnoj i lijepo uređenoj kuhinji na otvorenom, kuhanje i druženje s prijateljima bit će pravi užitak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije