PSIHOLOGIJA BOJA

Iskoristite moć boja za uspjeh na poslu

ured
Shutterstock
15.08.2017.
u 08:05

Navikli smo pažljivo birati boje koje imamo na zidovima svoga doma, dok se libimo dati si oduška i uredske zidove obojiti "drugačije"

Boje itekako djeluju na naše emocije, psihu i tijelo. Nije ni čudo da preferiramo neke boje, volimo ih nositi na sebi, želimo ih vidjeti na zidovima svog doma ili u dekoracijama, dok od drugih zaziremo. Asocijacije koje one osiguravaju mogu biti individualne i ovisiti o osobi, no, gledajući u globalu, psihologija boja nalaže kako određeno boje u nama izazivaju određene reakcije.

Navikli smo pažljivo birati boje koje imamo na zidovima svoga doma, dok se libimo dati si oduška i uredske zidove obojiti "drugačije". Dok nikako ne možemo utjecati na interijer tvrtke u kojoj smo samo zaposleni, ono što možemo učiniti je urediti svoj radni kutak (uredski, kao i onaj kod kuće) s puno pažnje. Na taj način možemo osigurati kreativnost, stimulirati um i poboljšati koncentraciju.

Nemate puno kvadrata na raspolaganju? Dovoljan je i radni kutak sa stilom

Narančasta

Ako želite svoriti entuzijazam i poboljšati energičnost, probajte ukomponirati narančastu boju u svoj ured ili radni kutak. To ne mora značiti da biste zidove trebali obojiti narančasto, nego jednostavno "provucite" detalje narančaste boje. Narančasti ergonomski stolac bit će udoban i bojom poticati na poboljšanje radne energije, narančasti registratori osvježit će prostor, posuda za držanje olovki i sličnog uredskog materijala ili naranačasti okviri za slike (npr. motivirajućih citata na običnom bijelom papiru) bit će sasvim dovoljni. Neka zastori budu ove boje ili kutak za sjedenje klijenata...

Foto: screenshot/facebook

Dobivena miješanjem crvene i žute, narančasta boja označava dinamiku, pokret, promjenu, snagu, život i vedrinu. To su idealne asocijacije koje želimo u svom domu, ali i uredu.

Zelena

Koristite zelenu boju ako želite poboljšati svoju kreativnost, inspirirati se, osigurati inovativno razmišljanje, ali istovremeno smanjiti tjeskobu (zbog rokova ili mentalne blokade), ublažiti naprezanje očiju te osigurati ravnotežu i harmoniju. Ova boja simbol je zdravlja, plodnosti i samopoštovanja. Za nju možemo slobodno reći da je univerzalno pozitivna boja koja umiruje i opušta.

Osim zelenih akcenata u uredu u vidu navedenih predmeta, zelenilo ćete najbolje osigurati – biljkama! Birajte one koje nisu zahtjevne, koje su prilagođene manje sunčanim uvjetima te koje čiste zrak.

Koju god nijansu odabrali, sa zelenom ne možete pogriješiti

Foto: pixabay

Crvena i žuta

Crvenu odaberte ako se trebate razbuditi i stimulirati – pogotovo ako većinu svog posla obavljate kasno navečer. Stimulirajuća žuta ispunit će vas pozitivom i optimizmom, s dozom osjećaja sigurnosti i samopouzdanosti. Žuta je jedna od onih boja koje će oživjeti bilo koji prostor, pa čak i ako ju koristite u minimalnoj količini. Vedra, vibrantna, jarka, razbuđujuća... Ovo je boja hrabrih odluka i čvrstog stava.

Foto: Shuterstock

Plava

Osim zelene, i plava boja poboljšava kreativnost, a istovremeno djeluje smirujuće – jednostavno odnosi tenzije. Koristite je u uredima u kojima se odvijaju "brainstorming" sastanci i gdje više kolega treba surađivati zajedno na istom projektu. Saznajte i top 3 razloga zašto trebate nešto plavo u svom stanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije