Mladi kreativci

FOTO Umjetnički par neugledni prostor pretvorio u supermoderni stan

FOTO Umjetnički par neugledni prostor pretvorio u supermoderni stan
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/10
22.02.2013.
u 00:10

Kad se kreativci slože... efektni trikovi za brzo preuređenje doma

Kako je zapravo teško pronaći idealnu lokaciju za svoj novi dom, otkrivali su mjesecima akademska slikarica Tatjana Politeo i glumac Željko Šestić. Podsljemenska zona pokazala se nepraktičnom zbog daljine, novogradnja skupa zbog obveze kupnje parkirališnog prostora, a onda su naišli na neugledni stan na prvom katu u blizini popularne zagrebačke Branimirove tržnice.

Željku nije bilo teško prostor od 90-ak četvornih metara s malim prostorijama i tri hodnika te nevjerojatnih 12 vrata zamisliti kao otvoreni stan iza čijih se pregradnih zidova tek skrivaju spavaći i radni prostor.

Za urednost radne sobe zaslužan je i ugradbeni ormar s puno otvorenih i nekoliko zatvorenih polica

– Krenuli smo s temeljitom rekonstrukcijom, od instalacija do potpuno nove organizacije stana – otkriva Željko dodajući da se rušilo i mijenjalo baš sve što se moglo, poštujući tek zadane vertikale postavljenih instalacija, dimnjaka i pročelje zagrade napravljene 1938. godine.

Željkova radna soba otkriva i njegovu sklonost prema glazbi

Posebno velik posao bilo je postavljanje sitnorebričaste deke umjesto drvene podne konstrukcije.

U uređenju i namještanju stana Tatjani i Željku pomogao je i obiteljski prijatelj Marko Murtić. Tako je u njegovoj tvrtki AAG projektirana i izrađena kuhinja, kupaonički namještaj, svi ugrađeni ormari i vrata u svojoj visini od 220 centimetara.

U bijelu školjku tada je stavljena ugradbena rasvjeta, Flosove visilice, zanimljive samostojeće lampe...

Tatjana je odabrala i dizajnerske stolce Infinity i Vitra, ali i sitnice skulptura svojih kolega, Junakovića, Kožarića, Nikoline Ivezić i Babe Penavuše.

A zaigranost prostoru daju i stvarčice kupljene na Sajmu antikviteta na zagrebačkom Britancu, one iz “no name” prodavaonica ili pak iz dizajnerske kolekcije MOOOI.

Da bi se uštedjelo na prostoru, dio pregradnih zidova napravljen je od “dvostrukih” ormara koji se koriste s obje strane, a na podu cijelog stana postavljen je hrastov parket različitih dužina. Kupaonski namještaj upotpunjen je keramikom i sanitarijama Catalano, Hidra i Gessi.

Stan ima orijentaciju na jugozapad i sjeveroistok, tako da je u svakom kutu zanimljivo svjetlo

– U stanu smo pune dvije godine i dobro se osjećamo u prostoru koji otkriva i skriva sve naše strasti i razmišljanja o kvalitetnom životu – kaže Željko Šestić, dodajući da i kad odlazi na svoje predstave ili rock koncerte (posebno je zanimljiv onaj s Baladama Petrice Kerempuha), jedva čeka da se vrati u svoj dom.

A uz ugodan ambijent doma Tatjanu svako jutro veseli i pogled na tržnicu pa s kavom u ruci razmišlja o dnevnom meniju. Usto, iz zgrade se izlazi u jedan od najzelenijih zagrebačkih parkova – Trg kralja Krešimira IV. Tatjana kaže kako je u svako godišnje doba zanimljiv i rado kroza nj prošeta do svog atelijera. Tamo upravo priprema skore izložbe – u Galeriji Nest na Gornjem gradu i mariborskoj E2RD te u prestižnoj galeriji “Josip Račić” u Zagrebu.

NE PROPUSTITE: Uređenjem ateliera B. Donassy kći Vanja u 
utrci za svjetsku nagradu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije