Puno dobrih rješenja u 40 m2

Crno-bijelo sa "začinima": ženska ruka zadužena za dizajn

14.06.2014., Zagreb - Stan Morane Stricic u Preckom. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
20.06.2014.
u 00:00

Preobrazba derutnog zagrebačkog stana u pametno iskorišten i prekrasno uređen prostor

koštac s preobrazbom interijera stana starog 30-ak godina, pretrpanog suvišnim zidovima i vratima, derutnim zidnim i podnim oblozima te dotrajalim instalacijama uhvatila se mlada PR-stručnjakinja Morana Stričić. Završni je rezultat prozračan, mladenački stan s nizom zanimljivih rješenja kojima se vizualno, ali i praktično dobilo na prostoru. Prvi dio posla bila je adaptacija napravljena u suradnji s arhitektom Hrvojem Krajačem.

Potpuna adaptacija

Prvo su se spuštali stropovi da bi se zaklonile cijevi. Slijedilo je rušenje zidova između dnevnog boravka i kuhinje te boravka i spavaće sobe u koju se sada ulazi iz dnevnog prostora, a njezina nekadašnja vrata na taj su način "preinačena" u uvijek koristan ugradbeni ormar. Rušenjem zidova kuhinja i dnevni boravak povezali su se u jedinstven prostor.

 

– Dijeli ih samo dimnjak koji se nije smio rušiti, no iskoristila sam ga tako da sam tu napravila nišu za televizor te kroz oblogu provukla sve potrebne kabele koje nije lipo vidjeti, a i smetaju. Zid oko njega oponaša školsku ploču pa je to dio stana koji privlači poglede, a i na su taj način svi dragi ljudi dali svoj doprinos uređenju nekim crtežom ili porukom – objašnjava vlasnica.

Sav namještaj, osim kreveta, izrađen je po mjeri. Zanimljivo je riješeno pitanje kuhinjskog otoka, koji je uz to postao i blagovaonski stol, unatoč tome što na sebi ima indukcijsku ploču za kuhanje, što se na prvi pogled čini nezgodnim, čak i potencijalno opasnim. No, u praksi nije tako.

– Kako se to kod nas ne može kupiti, dala sam izraditi poklopac za indukcijsku ploču od istog materijala od kojeg je i sam otok. Ispalo je to sjajno rješenje jer ga se uopće ne primijeti, a posluži i kao mjesto za piće i hranu kada dođu gosti – ističe Morana.

Dodaje kako je dugo tragala za dovoljno mekanim i stabilnim barskim stolcima jer joj je cilj bio da sjedenje za otokom bude bar približno udobno kao sjedenje u klasičnoj blagovaonici.

Stanom dominiraju crna i bijela, no i te kako se u njemu osjeti "ženska ruka". Ružičastim kućanskim uređajima, šarenim slikama na zidovima i žutim jastucima na kauču prostor je dobio onoliko boje koliko mu je trebalo. Vintage ogledalom napravljena je protuteža modernim linijama. Samo ormar i krevet stali su u minijaturnu spavaću sobu, a malu kupaonicu krasi efektan stakleni umivaonik.

Stan se nalazi u zagrebačkoj četvrti Prečko, orijentacije je istok-jug i ima 40 četvornih metara.

1000 € po m2

Kompletna renovacija, dakle zamjena instalacija, stolarije, bojenje zidova i postavljanje obloga, sav namještaj i tehnika, pa čak i lonci, stajala je 40 tisuća eura.

– Za sve što je napravljeno to zapravo i nije tako velika svota. Dosta novca uspjela sam uštedjeti tako što sam uzela jednog izvođača radova. U toj su varijanti cijene radova povoljnije – za kraj će vlasnica..

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:33 20.06.2014.

uredjenje stana od 1000e/m2 je bacanje novaca. tko vam je toliko naplatio odrao vas je ko mazgu! uloziti 40000eura u stan star 30 godina koji sad vrijedi 60000eura i jos se time hvaliti je izvan svake pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije