U susjedstvu

Bajkoviti bosanski Hobbiton očarava ljepotom, a iza cijele priče stoje četiri sestre

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/9
19.09.2023.
u 12:53

Ono što ovo naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita. Svaka od ovih kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražim posjetiteljima

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su nevjerojatno turističko naselje koje su nazvale Hobbiton. Inspirirane kućicama iz čuvenog "Gospodara prstenova", ove sestre stvorile su pravu bajku koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ono što ovo naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita. Svaka od ovih kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražim posjetiteljima.

Ideja o izgradnji hobitskog sela došla od Marije, koja je dugo sanjala o vlastitom jedinstvenom turističkom odredištu. Sestre su je odmah podržale.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a s druge strane smo željele nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice", priča Marija Miličević.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih nosi svoje ime i ima jedinstveno uređenje.

"Četiri smo se sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će uskoro biti završene. Tako da svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Zadnju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima", kaže Marija.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kućica pod imenom "Lipa" nosi sa sobom simboliku sretnog djetinjstva. Nazvana je po drvetu lipe, koje je poznato kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. "Lipa" je kućica koja je isprepletena s ljubavlju prema prirodi, izrađena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kućica je ispunjena emocijama i namijenjena je pružanju udobnosti i unutarnjeg mira svojim gostima.

S druge strane, kućica "Ober" predstavlja udobnu zemunicu koja podsjeća na pećinu i upravo je tako dobila ime - po Oberskoj pećini koja je nekad bila rudnik žive. Ova kućica gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kućici su crvene boje i asociraju baš na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U bliskoj budućnosti, svih pet kućica bit će dostupno za rezervaciju, pružajući posjetiteljima priliku da u potpunosti urone u čarobni svijet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirirano Tolkienovim remek-djelom.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj peći. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište s roštiljem.

"Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posjete. Tako da su gosti sami i nitko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etno sela", objašnjava nam Marija.

Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba "Golišan" za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječjeg igrališta.

"Često dolaze fanovi "Gospodara prstenova" i zato smo sašili kostime za slikanja što je naše goste posebno oduševilo, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima", kaže Marija.

Hobbiton selo u BiH može se posjetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cijene su različite ovisno o sezoni.

"Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura", govori Marija i dodaje kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe pa i dalje.

"Na Booking i Airbnb platformama smo, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke", dodaje Marija.Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienovog svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.

 

Komentara 2

PN
pošteni_načelnik
09:17 20.09.2023.

simpa je ova u bijeloj majici

GM
gmižić
18:17 19.09.2023.

Kad se nema ponuditi ništa originalno vlastito i autentično ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije