isprobajte već danas

6 iznenađujućih stvari u domu koje možete očistiti s maslinovim ulje

Shutterstock
09.03.2024.
u 07:00

Maslinovo ulje odličan je sazveznik u domu, pomaže u održavanju kožnog namještaja, skida mrlje s posuđa i uklanja boju s ruku...

Maslinovo ulje je uobičajeno i omiljeno ulje za koje se koristi u mnogim kuhinjama - ali znate li da njime možete i čistiti? Ulaštite, održavajte i zaštitite predmete u domu s malom količinom ovog ulja. Ne samo da je zdravo za srce i bogato hranjivim tvarima kada se koristi u hrani, već nudi prirodno rješenje za čišćenje stvari za koje biste inače morali kupiti još jedan proizvod za čišćenje. Isprobajte kao kao čistača u ovih šest situacija:

1. Drveni namještaj oštećen toplinom

Ako ste slučajno stavili vruću zdjelu juhe ili šalicu vruće kave na drveni klub stolić za kavu ili noćni ormarić, možda vam je ostala mrlja. Linda Olliver, direktorica brenda Puracy, kaže da će mješavina maslinovog ulja i octa pomoći u uklanjanju ovih ružnih mrlja. "Nanesite mješavinu octa i maslinovog ulja na papirnati ručnik i istrljajte zahvaćeno područje. Ostavite da stoji do sat vremena prije nego što ga obrišete", kaže Olliver.

2. Tave od lijevanog željeza

Ako vam tava od lijevanog željeza izgleda suho i puna je komadića stare hrane, kombinacija maslinova ulja i krupne soli pomoći će da izgleda kao nova. Pomiješajte, u jednakom omjeru, ulje i sol i nježno trljajte po lijevanom željezu dok ne uklonite sve čestice prljavštine. Isperite posudu vrućom vodom i osušite mekom krpom.

Foto: TikTok

3. Ruke umrljane bojom

Sljedeći put kad boja na bazi ulja ostavi trag po vašim rukama, obilno ih namažite maslinovim uljem. Utrljajte ulje u ruke i pustite da uđe u boju i kožu pet minuta. Ručnikom uklonite ulje i boju te sapunom i vodom isperite ostatke ulja. Ponovite onoliko puta koliko je potrebno dok sva boja ne nestane.

4. Kožni namještaj

Kožne sofe, stolci i fotelje mogu postati kruti, pa čak i popucati, ako se ne njeguju redovito. Da biste napravili domaći regenerator za kožu, zagrijte pčelinji vosak, maslinovo ulje i shea maslac i dobro promiješajte. Koristite meku i čistu krpu da dodate male količine ohlađene smjese na kožu. Pazite da je dobro izglancate suhom krpom.

5. Ostaci ljepljive etikete

Rijetko što toliko frustrira kao ljepljivi ostaci naljepnice ili etikete. Problem riješite tako da nanesete maslinovo ulje na područje s ostatkom naljepnice kako biste omekšali ostatke. Koristite plastični strugač ili nož da sastružete preostalu naljepnicu.

Foto: Shutterstock

6. Nehrđajući čelik

Uređaji od nehrđajućeg čelika lako se prljaju prskanjem masnoće i otiscima prstiju. Rješenje? Prije svega - preventiva. Maslinovo ulje pruža način da zaštitite uređaje od mrlja i drugih tragova tako da ih ne morate često dubinski čistiti. Nakon što ste obrisali uređaje spužvicom za posuđe i osušili ih krpom, drugom krpom nježno nanesite malu količinu maslinovog ulja. Koristite istu metodu na svojim loncima i tavama od nehrđajućeg čelika kako biste im dali osvježavajući sjaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije