proljetni makeover

S malo novaca do velike promjene u domu. Testirajte savjete stručnjaka već ovog vikenda

pospremanje
Thinkstock
05.03.2024.
u 10:10

Prvo i osnovno pravilo uređenja doma nakon zimskih mjeseci je svima dobro poznato veliko proljetno pospremanje. A uz standardnu generalku, jako je važno riješiti se nepotrebnih stvari. Pored standardnog čišćenja i krečenja zidova, jako je važno da stan ili kuću 'očistimo' i od nepotrebnih stvari

Proljeće je pred vratima, a to znači i brojne pozitivne promjene koje u naš život donose sve duži i sve sunčaniji dani. Ovo doba godine je idealno za preuređenje stana, a uz dobru volju i ideje ne trebate računati na veliki budžet. Bilo da se radi o nabavci novih biljaka, sitnim popravcima ili promjeni boje zidova, vaš dom će zablistati proljetnim sjajem, a i vi ćete više uživati u svakom trenutku koji provedete u kući ili stanu. Pozitivnu energiju koju proljeće nosi moguće je unijeti u naš dom kroz nekoliko jednostavnih poteza, a dodamo li tome i pokoji trend sezone imat ćete osjećaj da ste u posve novom interijeru. Evo što vam je činiti:

Foto: pixabay

Ne gomilajte stvari

Prvo i osnovno pravilo uređenja doma nakon zimskih mjeseci je svima dobro poznato veliko proljetno pospremanje. A uz standardnu generalku, jako je važno riješiti se nepotrebnih stvari. Pored standardnog čišćenja i krečenja zidova, jako je važno da stan ili kuću 'očistimo' i od nepotrebnih stvari.  Pospremite zimsku odjeću i obuću, debele pokrivače, te poklonite staru odjeću i ostale stvari koje više ne koristite. To mogu biti stara posteljina ili ručnici, ali i igračke koje je vaše dijete odavno preraslo. Poklonite ili bacite stare novine, časopise i letke koji skupljaju prašinu i tako olakšajte sebi pospremanje stana. Iako se na prvu pomisao teško rastati od nekih stvari, kad ih se jednom riješite, osjetit ćete kako je vaš životni prostor rasterećeniji i ugodniji.

Foto: pixabay

Promijenite boju zidova

Mnogi ljudi se na proljeće odlučuju na krečenje stana pa je ovo idealan način i da zidove osvježite nježnim tonovima proljetnih boja. Da bi upotpunili osjećaj prozračnosti u vašem stanu, obogatite i namještaj s par detalja u istim bojama. To mogu biti ukrasni jastuci, nove zavjese ili, naprimjer, nova prostirka za pod u dnevnoj sobi. Ove male promjene će učiniti čuda za vaš životni prostor, a ne zahtijevaju posebna izdvajanja iz kućnog budžeta kao što je kupovina novog namještaja.

Foto: pixabay

Napravite razmještaj

Ovisno o tome koliko vam prostorije u stanu ili kući to dozvoljavaju, napravite novi raspored namještaja kako bi u životni prostor unijeli još jednu promjenu. Možete promijeniti i raspored slika na zidu ili na policama za knjige. 'Oslobodite' prozore od teških zavjesa i zamijenite ih nekima od laganog materijala kako bi dobili više svjetlosti. Što više prirodne svjetlosti dobijate, to će vaš stan ili kuća više odisati pozitivnom energijom.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Osvježite stan modernim detaljima i novim biljkama

Ove godine dominiraju ukrasi i posuđe u boji bakra, a posebno dobro izgledaju lampe i lusteri s detaljima u ovoj boji. Sve su popularniji mramor i drvo, no kako su kvalitetan namještaj i ukrasi od ovih materijala skupi, možete ih zamijeniti, na primjer, tapetama s uzorcima mramora ili drveta.

Što se tiče biljaka u stanu, feng shui stručnjaci za uređenje doma preporučuju da obavezno nabavite ukrasne kućne biljke koje 'pročišćavaju' zrak i unose pozitivnu energiju u životni prostor. To su palma, bambus, fikus, dracena, zmajevac, engleski bršljan te spatifilum ili liljan mira koji vrijedi za jedan od najsnažnijh prirodnih pročišćavača zraka. Ove biljke dokazano čiste zrak od toksina, a dobra vijest je što većinu njih možete nabaviti i kod nas. Ako imate balkon ili terasu, ne zaboravite posaditi cvijeće i začine.

Foto: pixabay

Ništa bez popravaka

Proljeće je vrijeme kad uz čišćenja doma, trebamo obaviti i nužne popravke. Očistite dimnjak, klima-uređaje, a ako imate kuću, očistite oluke i provjerite krovni crijep koji često 'nastrada' tijekom zimskih mjeseci. Hladnoća loše utiče na cijevi, pa provjerite njihovo stanje i zamijenite ih ako je potrebno. Cijevi imaju svoj rok trajanja i treba ih mijenjati kako bi ste bili sigurni od izbijanja poplave. tručnjaci za uređenje doma savjetuju popravak vrata i prozora koji škripe, zamjenu starih cijevi koje ispuštaju čudne zvukove te bilo čega što u vašem domu stvara nepotrebnu buku. Dokazano je da buka u stanu narušava pozitivnu energiju, pa ako već ne možete izbjeći buku koju čujete s ulice, onda se potrudite da uklonite onu u vašem stanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije