DIZAJN ZA RADOST

4 savjeta dizajnera interijera za dom ispunjen srećom i pozitivom

Craftberry bush ladanjski stil
Craftberry Bush
22.02.2020.
u 07:00

Čak i vrapci na grani znaju za zdravstvene dobrobiti držanja biljaka u domu. Okružite se Majkom prirodom i povratite svoju mentalnu energiju, opustite se, poboljšajte koncentraciju i osigurajte svom domu toplu atmosferu

Znak dobrog dizajna interijera je dobar osjećaj koji on osigurava kada se nađete u nekoj prostoriji. Upravo je to od presudne važnosti za dom, koji treba biti ugodan, pozitivan, umirujuć, opuštajuć i inspirativan. Dizajnerica interijera Lane McNab savjetovala je za magazin My Domain kako to osigurati.

Ništa bez prirodnog svjetla

Nakon napornog dana na poslu, trčkaranja po gradu za obavezama i obavljanja sto i jednog zadatka želimo doći kući, opustiti se i uživati u mirnoći svog doma. Osnovni način na koji možete osigurati da se kod kuće osjećate sretno je tako da stvorite umirujuću sredinu okupanu svjetlom, tvrdi McNab.

"Brzo rješenje je da prekopirate skandinavski stil i odlučite se za svjetlinu. Pronađite načine na koji ćete naglasiti prirodno svjetlo, ako je to moguće. Stvarno nema toga do malo sunca da vam poboljša raspoloženje“, savjetovala je McNab. U slučaju da vam dom nema velike prozore ili prostorije u kojima najviše boravite nisu okrenute na sunčanu stranu, postoje neki trikovi kojima se možete poslužiti:

Foto: Anders Bergstedt

"Topli bijeli tonovi – koji nisu ni prehladni ni presivi – pružaju iluziju produljenog dana i više sunčeve svjetlosti. Strateški postavite ogledala preko puta prozora s lijepim pogledom ili u tamni kut prostorije kako biste ga osvijetlili i iskoristite najbolje od svjetla koje vam je na raspolaganju“, tvrdi McNab.

Biljke, biljke, biljke

Čak i vrapci na grani znaju za zdravstvene dobrobiti držanja biljaka u domu. Okružite se Majkom prirodom i povratite svoju mentalnu energiju, opustite se, poboljšajte koncentraciju i osigurajte svom domu toplu atmosferu.

"Čak i ako živite usred velikog grada u nekom neboderu, nekoliko otpornih kućnih biljaka koje ne zahtijevaju puno truda učinit će puno kako biste se osjećali osvježeno i u doticaju s prirodom. Ako niste vični uzgoju bilja, pokušajte sa sukulentima kojima ne treba puno njege ili kućne biljke koje ne zahtijevaju puno truda poput svekrvinog jezika, klorofita ili lirastog fikusa“, savjetovala je Lana McNab.

Foto: Anders Bergstedt

S druge strane, ako mislite da uzgoj biljaka nije za vas, svoj dom možete osvježiti i utopliti buketima cvijeća. Mi preporučujemo 5 prekrasnih buketa kojima ćete podignuti izgled svog doma. Znate li kako oživjeti cvijeće iz usahlog buketa?

Moć simetrije

Kada imate osjećaj da nemate stvari pod kontrolom, stroga pravila u vašem kućanstvu mogu donjeti donekle olakšanje. Jednostavan način kako to postići je – simetrijom, savjetuje McNab. Koristite moć simetrije kada izlažete predmete ili postavljate namještaj kako biste pojačali osjećaj reda i ugode u svom domu.

"Naš mozak privlači simetričan raspored i vinjete koje čine skupine od tri stvari, stoga obratite pozornost na ovu matematičku ideju kada slažete kolekcije ili dekoracije. Osobno, volim dodati razigran element simetriji tako da jedan element bude malo čudan. To djeluje zabavno i osigurava vizualni interes“, zaključila je McNab.

Foto: Thinkstock
Neutralna pozadina

Iako se na prvu može činiti dosadnom i nimalo zanimljivom, neutralna pozadina je upravo idealan temelj za stvaranje ugodnog i radosnog prostora, tvrdi McNab, jer naglašava sve vaše omiljene kolekcije, inspirativne umjetnine, fotografije i predmete koji imaju sentimentalnu vrijednost.

"Kolekcije koje izložite s puno pažnje kako bi na vas djelovale kao okidači pozitivnih uspomena i emocija svaki će vas put razveseliti kada ih vidite. Postavite ih na važno mjesto te, ako je moguće, iskeširajte više za taj komad umjetnine koji ste tako dugo željeli i postavite ga na glavno mjesto u domu“, glasi savjet dizajnerice interijera Lane McNab.

S druge strane, bacite sve što ste "prerasli“. Kako se vi mijenjate i razvijate kroz godine, to bi i vaš dom trebao zrcaliti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije