Mimulus

Glumarica

glumarica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod obuhvaća oko 180 vrsta jednogodišnjeg bilja, trajnica i grmlja koje imaju posebno obilježje, a to je cjevasto cvijeće koje je neobično prošarano mrljama i raznim bojama i sliči nacerenom licu majmuna, s kojim je često bilo uspoređivano tako da ga u Velikoj Britaniji zovu »majmunski cvijet«.

Cvijeće dolazi u širokom rasponu boja, uključujući smeđu, narančastu, žutu, crvenu, ružičastu i grimiznu. Ovaj rod je prirodno nastanjen uglavnom u hladnijim dijelovima pacifičke obale Čilea i SAD-a. Većina vrsta je naviknuta na močvarne vrtove i vlažna tla, iako su neke vrste idealne za sadnju na kamenjarima.

Vrste glumarica koje su trajnice s obzirom na to da kratko žive, obično se uzgajaju kao poluotporne jednogodišnje vrste. Najčešće se uzgajaju u ljetnim gredicama na sjenovitim položajima i u prozorskim sandučićima koje je najbolje smjestiti na sjevernu stranu kuće. Najbolje ih je uzgajati na sjenovitim položajima i u vlažnim, močvarnim tlima. 

Primjena: za ljetne gredice u sjeni i za prozorske sandučiće.

Napomena: Ako se uzgajaju u prozorskim sandučićima, potrebno ih je smjestiti na sjeverni dio kuće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?