Althea

Sljez

sljez
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj se rod sastoji od 12 vrsta trajnica, od kojih su samo tri vrste otporne na mraz. Prirodno stanište, s kojeg zapravo potječu, jest arapsko podneblje, no rastu i na neobrađenim tlima, na morskoj obali i slanim, močvarnim tlima od zapadne Europe do središnje Azije.

Uglavnom su jednostavne za uzgoj, nemaju nekih posebnih prohtjeva i dolaze u širokoj paleti jarkih boja. Idealne su za sadnju na gredice u kombinaciji sa zeljastim biljem i lijepo se uklapaju u ladanjski tip vrta. Sve vrste altea snažne su s jakim, gotovo drvenastim stabljikama i resičavim lišćem ovalnog, jajastog oblika tamnozelene boje.

Grozdasti cvat, koji se sastoji od cvjetova s 5 latica, niče u koljenu stabljike gdje raste list i raste prema vrhu stabljike tvoreći visoke zračne cvatove. Lijepo cvate nekoliko mjeseci, tijekom ljeta i jeseni. Najbolje uspijevaju na sunčanim položajima i vlažnim, dobro dreniranim tlima. Dosta su osjetljive na plijesan i kukce.

Primjena: za gredice, travnjake, vrtne posude.

Napomena: Odrežite stabljike do razine tla u jesen i premjestite ih u zaštićeni prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?