Abutilon

Sobni sljez, cvatući javor

sljez
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Opis: Pripada porodici sljezova, Malvaceae. Domovina mu je Brazil. Varijeteti na drvenastim stabljikama su visine od jednog do tri metra, dok su varijeteti mekanih stabljika visine od 60 do 90 cm.

Stablašice sljeza uzgajamo u posudama i takav nam uzgoj omogućuje uživanje u ovoj prekrasnoj biljci tijekom cijele godine, jer je vrlo osjetljiva na našu hladnu klimu. Zato ga je tijekom zimskih mjeseci potrebno skloniti u zatvoren prostor, dok na otvorenome boravi od sredine svibnja do sredine listopada.

Cvjetovi su mu žute, narančaste, crvene, ružičaste i bijele boje. Listovi su slični javorovima, veliki, dlanasti, zelene boje sa žutim ili bijelim mrljama. Mjesto gdje će boraviti na otvorenome mora biti sunčano, ali ne na izravnom suncu, toplo i zaštićeno od vjetra i kiše. Tijekom ljetnih mjeseci treba održavati stalnu vlažnost te ga prihranjivati svaka dva tjedna. Razmnožava se vršnim reznicama koje se ukorjenjuju od zime do proljeća na toplu i sunčanu mjestu.

Primjena: sadnja na cvjetne gredice, kao stabalce u teglu, za rez, za vazu.

Napomena: Ako mu stvorite povoljne uvjete, sobni sljez može cvasti cijelu godinu. Pojavom prvih mrazova unosi se u zatvoren prostor, zimski vrt, a idealna temperatura je od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?