Ajuga reptans

Ivica

ajuga
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod od oko 50 vrsta nisko rastućeg jednogodišnjeg bilja i trajnica raste uglavnom u hladnijim dijelovima Europe, Azije, Afrike i Australije. Iako pripadaju porodici mente, lišće im baš i nije aromatično, ali je zanimljivije od cvjetova jer daje prekrasne boje. Kod većine trajnica biljka se širi izdancima i nadzemnim podancima, formirajući prostrane pokrivače. Njima se u vrtu posebno u sjenovitim mjestima, kao što su kutovi dvorišta, stvaraju predivni biljni pokrivači.

Ajuga reptans udomaćena je u Europi. Širi se površinskim izbojima kao i jagoda tvoreći prostirač lišća u obliku rozete koji je samo 5 do 8 cm visok i nedefinirana oblika. Na proljeće daje klasove tamnoplavog cvijeća, kod nekih kultivara i do 20 cm visine.

Najpoznatiji kultivari su 'Atropurpurea', koja ima tamnoljubičasto i brončano lišće, 'Burgundy Glow' s lišćem metalnobrončane boje, 'Multicolor' s bijelim, ljubičastim i ružičastim lišćem te 'Variegata' s krem i svijetlozelenim lišćem. Ajuga je za uzgoj nezahtjevna biljka koja dobro podnosi mraz. Traži vlažno tlo i sjenovite položaje zaštićene od jaka sunca, iako neki kultivari najljepšu boju postižu na suncu. Vrste koje se uobičajeno uzgajaju uspijevaju u rasponu od iznimno hladnih do suptropskih klima. Zmije i puž balavac mogu oštetiti listove.

Primjena: idealna kao biljni pokrivač u vrtu.

Napomena: treba ih zaštititi od jaka sunca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?