Amaryllis

Amarilis, zvanika

amarilis
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Amarilis je po svojoj ljepoti dobro poznat još iz drevnog rimskog razdoblja. Ovaj naziv je usvojen (prema Linneu) za neke od najljepših vrsta cvatućeg lukovičastog bilja. Početkom 20. stoljeća vodila se žestoka borba između botaničara i ljubitelja lukovičastog bilja glede naziva Amaryllis i o tome kojoj bi se od vrsta, Hippeastrumu ili Belladonni, trebao dodijeliti. Na kraju je ime Amaryllis dodijeljeno Belladonni.

Rod se sastoji od jedne vrste, koja se divlje javlja samo u južnozapadnom Cape Provinceu. Amarilis je biljka vrlo atraktivna izgleda, ima dugačke peteljke na kojima se javlja prekrasan štitasti cvat s trubastim, mirisnim cvjetovima ružičaste boje, koji cvatu kasno ljeti i rano ujesen. Ima svijetlozeleno mesnato lišće koje niče nakon cvatnje. Ponekad se uzgajaju hibridi nastali križanjem između srodnih porodica.

Najpoznatiji je Amarcrinum (Amaryllis x Crinum) i Amarygia (Amaryllis x Brunsvigia). Najbolje ih je saditi kasno ljeti u razini zemlje ili malo ispod razine u dobro drenirano tlo. U hladnijim predjelima najbolji je položaj na potpunom suncu. dok im je u toplijim predjelima potrebna djelomična sjena.

Primjena: na gredice, uza zid.

Napomena: Nakon cvatnje treba im odrezati stabljike, koje je zbog vjetra korisno učvrstiti. Tijekom zime im treba osigurati dosta vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?