Syringa vulgaris

Jorgovan

jorgovan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Jorgovani su omiljena biljna vrsta u vrtu, zahvaljujući svojim vrlo mirisnim sitnim, cjevastim cvjetovima koji dolaze u gustim stožastim metlicama. Pojavljuju se od sredine proljeća u rasponu boja od blijede žute, bijele do nijansi ružičaste, svijetloljubičaste i grimizne boje.

Većina od uobičajenih vrtnih varijeteta vrste Syringa vulgaris nastale su u Francuskoj krajem 1800. godine do početka 1900. g., iako se svako malo pojavljuju novi oblici, ali nisu svi kultivari mirisni.

Rod se sastoji od oko 20 vrsta zimzelenog niskog, srednje visokog ili visokog grmlja i drveća, koje se pojavljuje od Europe do sjeverno-istočne Azije. Većina ih naraste do 240 cm visine i 180 cm širine. Imaju nasuprotne listove koji su u jesen katkad zanimljivih boja. Za uzgoj preferiraju vlažna, humusom bogata, dobro drenirana tla na punom suncu ili u laganoj sjeni.

Najbolje uspijevaju u područjima s hladnim zimama budući da za dobru cvatnju trebaju barem nekoliko puta mraz.

Primjena: kao soliter u vrtu, grmlje u skupinama zajedno s trajnicama pored terase, vrtnih staza, ribnjaka, u vrtnoj posudi.

Napomena: Najbolje je odmah nakon cvatnje podrezati tanke, nerodne grane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?