zelena zona

Saznajte sve o hosti, predivnoj i iznimno otpornoj cvjetnici koju je pametno imati u vrtu

hosta
Flora magazin
25.03.2024.
u 06:00

Cvjetovi bijele ili ljubičaste boje nalaze se na visokim stapkama koje izlaze iz središta rozetasta grma. Pojavljuju se, ovisno o kultivaru, od lipnja do listopada i traju nekoliko tjedana

Hosta je otporna trajnica atraktivnih listova. Zahvaljujući mnogobrojnim kultivarima postala je vrlo traženom za sjenovite položaje u vrtu. Široki, srcoliki listovi dolaze u varijacijama zelene, sivoplave, žute ili bijele boje te žuto ili bijelo obrubljeni. Neki kultivari narastu do metra visine i više od metar i pol u širinu.

Foto: Flora magazin

Cvjetovi bijele ili ljubičaste boje nalaze se na visokim stapkama koje izlaze iz središta rozetasta grma. Pojavljuju se, ovisno o kultivaru, od lipnja do listopada i traju nekoliko tjedana. Hosta nije zahtjevna biljka i dobro će uspijevati u svakom vrtnom tlu dobre propusnosti za vodu. Iako je biljka sjene, prijat će joj malo sunca na položajima koji su izloženi jutarnjem suncu.

Foto: Flora magazin

Razmnožava se dijeljenjem biljke u proljeće, ali za razliku od nekih trajnica ne treba ju dijeliti svake godine. Hosta se sadi pojedinačno ili u skupinama po nekoliko biljaka na gredicama, u većim uzgojnim posudama te uz vodene površine. Masovno se sadi kao pokrivač tla ispod širokih krošnji stabala čije korijenje i sjena otežavaju uzgoj travnjaka.

Primjena: pojedinačno ili u skupinama na gredicama i uz vodu, kao pokrivač tla ispod stabala, u većim uzgojnim posudama.

Napomena: Njenu ljepotu često narušavaju puževi jedući lišće pa ih potražite u nasadu i preduhitrite mjerama zaštite.

hosta
1/12

Komentara 1

BO
boday29810
12:17 14.05.2023.

Open this link And my Earning $1000 dollar Information and more detail salary open this link ——————➤ shorturl.at/qy249

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije