Nigella damascena

Crnika

crnika
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Crnika je šarmantna, starinska jednogodišnja vrsta koja se uzgaja još od kraja šesnaestog stoljeća. Pripada rodu u kojem se nalazi oko dvadeset vrsta podrijetlom iz južne Europe, odnosno s mediteranskog područja. Cvjetovi i listovi su aromatični te se u Indiji koriste kao zaštita protiv moljaca.

Jednostavna je za uzgoj, često se sama zasijava pa se može neočekivano pronaći na raznim mjestima u vrtu. Nježne stabljike brzo rastu te dosegnu oko 40 do 60 cm visine. One nose vrlo uske, sjajno zelene, na vrhu šiljate listove nalik na listove komorača koji daju lijep izgled biljci i kad još ne cvate. Cvjetovi su mali, ali atraktivni, dvostruki, plave, ružičaste i bijele boje.

Cvjetovi se mogu koristiti za rez, a nakon cvatnje pretvaraju se u sjemenu glavicu nalik na balon. Osušene se često koriste u suhim aranžmanima. Lako se razmnožava sjetvom, najbolje na mjestu koje je izloženo suncu barem 6 sati na dan. Cvjetovi se mogu očekivati oko tri mjeseca nakon sjetve.

Primjena: na cvjetnim gredicama, u visećim cvjetnim košarama, u cvjetnim posudama na balkonu ili terasi, u kombinaciji s grmljem ili trajnicama.

Napomena: Uklanjanje ocvalih cvjetova potaknut će ponovnu cvatnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?