Calendula

Neven

calendula neven
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Neven je jednogodišnja ljetna biljka koja pripada porodici Compositae. Podrijetlom je iz južne Europe. Cvate od lipnja do listopada, ovisno o sorti i o vremenu sijanja. Cvjetovi su žuti ili narančasti skupljeni u lijepe glavice. Postoji i divlji neven koji raste u našem priobalju, a njegovi su cvjetovi nešto sitniji.

Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u našim seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao kuhinjski začin. Neven ima i ljekovita svojstva, posebice u liječenju bradavica, kurjih očiju, gnojnih rana i drugih raznih kožnih bolesti, a najpoznatija je nevenova mast.

Kao vrtna biljka jako je zahvalna i nezahtjevna pa i nju možemo svrstati u biljke pogodne za početnike u vrtlarstvu. Raste bujno i grmoliko, a dobro je ostaviti dovoljan razmak između pojedinih biljaka. Odgovara joj mjesto u susjedstvu margareta i kadifica.

Primjena: za sadnju na gredice, a može lijepo izgledati i u posudi na terasama ili na balkonu.

Napomena: kako bismo potaknuli grananje biljke, na mladim izbojima treba odstraniti vrhove. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?