Bauhinia variegata

Bauhinija

bauhinija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovo listopadno drvo spada u mala do srednje visoka stabla, naraste od 2 do 8 metara, sa široko razgranatom krošnjom. Podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a raste od Indije do Kine. U hladnijim područjima ostat će u visini grma, može podnijeti temperaturu do -5,5°C.

Listovi su na dugim peteljkama, srcolika ili okruglasta oblika. Cvjetovi su lijepi, nalik na cvjetove orhideje, mirisni, smješteni u skupini pri vrhu stabljike, javljaju se tijekom ranog proljeća prije listanja, a ponekad i tijekom ljeta. Boje cvjetova kreću se od grimizne do indigoplave, povremeno i bijele (kod kultivara 'Candida'). Često se zamjenjuje s vrstom Bauhinia purpurea, koja cvjate istodobno s listanjem.

Uglavnom uspijeva u toplim i tropskim područjima širom svijeta. Najbolje uspijeva na punom suncu, ali podnijet će i sasvim laganu polusjenu. Lako se razmnožava sjemenom. Tolerirat će gotovo svako tlo samo ako je dobro propusno, više voli lagano kiselo tlo te će patiti u tlu alkalne reakcije. Ne podnosi sol. Tijekom ljeta i toplih dana traži dosta vode, u hladnijim mjesecima manje.

Bauhinija se koristi za sadnju u vrtovima, u parkovima gradova. Budući da pripada porodici leguminoza, plod joj je mahuna. Za vrijeme jačih vjetrova one padaju na tlo, što može izgledati neuredno u jesen.

Primjena: ukras vrtova i parkova.

Napomena: Bauhinija može biti invazivna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?