Treba i ljubavi

Kako njegovati cvijeće? Evo što savjetuje Zagrepčanka Eva

Kako njegovati cvijeće? Evo što savjetuje Zagrepčanka Eva
Foto: Iz albuma čitatelja
1/5
18.01.2013.
u 00:23

Biljke morate voljeti i razgovarati s njima da bi vam uspijevale

Na naš poziv da pokažete što ste zasadili u svojim domovima, da otvorite vrata svojih balkona i zimskih vrtova i nama i čitateljima Večernjeg lista pokažete svoje zeleno i cvjetno carstvo, i ovog puta ste vrlo rado odgovorili. Pohvalili ste se uspjesima u uzgoju orhideja, palmi, zumbula, sukulenata. Pisali ste nam i pokazali kako u dobrim uvjetima raste i cvjeta filodendron. Podijelili ste s nama i savjete o njezi biljaka, koje ste doznali od prijatelja i susjeda ili ste sami primijenili i shvatili da donose dobro vašem bilju.

U suradnji s Vrtnim centrom Kalia one najbolje, s najljepšim biljem i najviše uspjeha u njegovu uzgoju, darivali smo poklon-bonovima u vrijednosti 200 kuna. Naravno, od naših dobitnika očekujemo da nam se jave i pohvale na što su potrošili bon, je li u njihov dom stigla neka nova biljka, nova ukrasna posuda ili su odabrali nešto drugo. Do tada nastavljamo objavljivati fotografije vašeg cvijeća, biljaka koje ste sami uzgojili, pomogli im da se oporave, a najbolje i dalje nagrađujemo.

Mini orhideju krase sitni, tek procvali cvjetovi

Ne odriče se

Na naš poziv odgovorila je i čitateljica Eva Medved iz Zagreba. Kaže, iako je u njezinu domu otkad je u mirovini manje biljaka, ipak ih se nikad neće odreći. Mnoge je biljke morala darovati jer kad stigne proljeće, seli se u vikendicu na Mrežnici i tamo ostaje gotovo četiri mjeseca.

– Nemam puno lončanica, sad ih je otprilike petnaestak. I to su većinom biljke koje ostaju vani kad na proljeće odem iz Zagreba. Dođem dva, tri puta mjesečno, zalijem ih i tako prežive. U kući ostanu samo orhideje koje ne iznosim van – kazala je naša čitateljica i dodala kako je za biljke najvažnije odabrati mjesto koje im odgovara. I tu ih onda treba i držati.

I pogled u svijet ljepši je kroz cvjetni prozor

– Važno je da ih volite i razgovarate s njima. Samo ih zalijevam, operem ili obrišem listove. Kad narastu, presadim ih u veću posudu s novom zemljom – rekla je gospođa Eva te dodala da njezine biljke ne pobolijevaju. Prozore kuće nekad su krasile brojne lončanice. Bilo je tu kaktusa, ljubičica, ciklama, mini ruža. Neke sadnica nabavila je i u akcijama Večernjeg lista. I sve je pokvarila nova PVC stolarija.

Kad bi trebala izabrati što najviše voli, Eva Medved teško bi se odlučila. No, dodaje, orhideje su ipak među onim omiljenim

I začinsko bilje

– Stavili su preuske klupčice pa mogu imati samo ono što stane na njih, a to mogu biti samo manje posude. I zato ne smijem doći u napast kupovati cvijeće – kazala je gospođa Eva Medved. Dodala je kako su njezin dom nekad krasili i veliki zamioculcas te voštani cvijet, ali ih je zbog promjene načina života morala darovati. Ipak, cvijeće i danas nabavlja, od prijatelja i susjeda, a njima ih i dijeli.

– I ovdje i u vikendici uvijek imam neko cvijeće. Raste kod mene i začinsko bilje, a zumbuli su mi već ocvali – rekla je za kraj Eva Medved.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije