Božićna drvca

Odabir jelke nikad nije bio jednostavniji i lakši, ako ste čekali do danas evo što kupiti

smreka božić
Foto: arhiva
24.12.2021.
u 07:00

Božićno drvce jedna je od najpopularnijih tradicija koja se povezuje s proslavom Božića te ujedno predstavlja najvažniji i središnji ukras božićnih blagdana. Tradicionalno, drvca se ne unose u domove niti ukrašavaju prije Badnjaka, no potražnja za njima počinje puno ranije kako bi se odabralo ono najljepše

Svake godine sve više naših kupaca odabire drvce u tegli ne samo zbog ekološke osviještenosti, već i zbog toga što su drvca u teglama postojanija i dulje zadržavaju iglice u odnosu na odrezane. Drvca u tegli su stoga tražena i mjesec dana ranije kako bi se dekorirali razni prostori za događanja po gradu -rekao je Zvonimir Crnković koji se godinama bavi uzgojem borova na svome rasadniku na Žumberku.

Kako bi se drvca u tegli sačuvala i nakon božićnih blagdana preporučuje se njihovo presađivanje u vrt. Prije toga treba voditi računa o širini do koje bi drvo moglo narasti kada se presadi u tlo.
Crnković napominje kako prilikom odabira drvca koje će krasiti dom treba znati da ima nekoliko različitih sorti drvaca, a smreka, srebrna smreka, jela i omorika neke su od zastupljenijih vrsta. ‘’Svaka vrsta lijepa je na svoj način i ovisno o tome kakvo drvce trebate i želite, možete pronaći sortu koja će izgledom odgovarati vašim zamislima.’’

Foto: arhiva

Budući da pripadaju istoj porodici, jelu i smreku je ponekad teško međusobno razlikovati, no ključna razlika leži u tome da jela za razliku od smreke ima savitljive iglice oblih vrhova te one ne bodu. Njezine iglice dugo ostaju na sječenim stablima, dok smreka pak vrlo brzo gubi iglice i tada njezine grančice ostaju hrapave. Za razliku od njih, bor je lakše razlikovati po debljim iglicama koje nisu pojedinačno poredane na grančici već su smještene u skupini po dvije do pet zajedno. Omorika inače nije toliko zastupljena u uzgoju božićnih drvaca jer raste nešto duže te zahtijeva dodatnu njegu tijekom uzgoja. Unatoč tome, definitivno se ubraja među najljepša božićna drvca. Pravilnog stožastog oblika, znatno je uža u rasponu grana od ostalih drvaca, a iglice poprimaju nijanse od srebrnkasto bijele pa sve do tamnozelene boje.

Foto: arhiva

Tradicionalno se kao dekorativno drvce najčešće traže upravo smreka te srebrna smreka koja ima nešto čvršće i kruće iglice te zbog toga i bolje opstaje u toplome stanu. Srebrna smreka u toplome prostoru otpušta i aromatične mirise, a guste iglice zadržava duže nego obična smreka. Kao božićno drvce diljem Europe upotrebljava se i Pančićeva omorika koja je mješanac obične i srebrne smreke, a po mnogima ima izrazito visoku dekorativnu vrijednost zbog bogatstva boje i uskog pravilnog izgleda stabla. Nordmann jele poznate su ponajviše zbog dugotrajnosti iglica i cijeni, jer obično su to i najskuplja božićna drvca koja se mogu pronaći na nekom prodajnom mjestu.

Nekoliko savjeta:

  • Prije kupovine drvca odredite njegov položaj u stanu. Drvce bi trebalo iznositi barem 50 cm manje od visine stropa kako bi se na njega mogao staviti ukrasni vrh.
  • Kako bi se testirala svježina drvca, potrebno je rukom protresti granu ili čitavo drvce te provjeriti koliko iglica je otpalo. Što više iglica otpadne, to je kraći vijek trajanja drvca.
  • Jele su grmolikije i rjeđe im otpadaju iglice, dok smreke imaju šiljaste iglice koje češće padaju.
  • Ako ste odabrali pravo drvce, prije nego što ga unesete u kuću, ostavite da se osuši od viška vlage jer postoji mogućnost od razvijanja plijesni.
  • Pri odabiru lokacije za bor u stanu, izbjegavajte blizinu televizora, kamina i rashladnih uređaja jer ih zračenje i toplina mogu isušiti. Kako bi se smanjilo njegovo isušivanje, osvježite ga rasprčivačem za vodu dok je u zatvorenom prostoru.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije