Okrugli stol

Porez s rada prebaciti na nekretnine, ljudi će ih tako bolje održavati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
25.02.2014.
u 17:17

Dio sudionika okruglog stola složio se da bi porez na nekretnine, kada bi bio kvalitetno osmišljen, potaknuo građane da održavaju nekretnine

Sanacija i prenamjena starih prostora i ulaganje u nekretnine radi energetske učinkovitosti uzdanice su oporavka tržišta nekretninama. Iskristaliziralo se to danas na okruglom stolu “Kako oživiti tržište nekretnina” koje su u Hrvatskom novinarskom društvu organizirali Dom&vrt i Večernji list. Dio sudionika okruglog stola složio se da bi porez na nekretnine, kada bi bio kvalitetno osmišljen, potaknuo građane da održavaju nekretnine.

– Ništa nas ne prisiljava da održavamo vrijednost nekretnina i mi si utvaramo da vrijede više. Svaki porez izaziva negativne reakcije, no o porezu na nekretnine treba ozbiljno razmišljati. Ne može se uvesti novi namet a da se dio poreznog tereta ne makne s rada. Porez s rada prebacio bi se na nekretnine. Za to su potrebne pripreme, Slovenija se za to pripremala 10 godina. Potreban je registar prodajnih cijena i registar nekretnina – kazala je Sandra Švaljek, dogradonačelnica Zagreba. Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva, poručio je da s porezom neće ići jer gospodarska situacija ne dopušta dodatno opterećenje građana. Borislav Vujović iz Opereta nekretnina podsjetio je da nam nije pomogao ni ulazak u Europsku uniju. Veće nade polaže u otvaranju tržišta prema Rusiji, Kini i arapskim zemljama.

* Više pročitajte u četvrtak u prilogu Dom&vrt.

Komentara 18

DE
denis12345
21:48 25.02.2014.

Pričate gluposti. Na prosječnu hrvatsku plaću od 5500 kn godišnje se uplati oko 45 tisuća kn poreza i doprinosa (bruto 2). Pa kakvim bi to iznosima trebali opteretiti nekretnine da bi smanjili operećenje za rad? 15-20 tisuća kn na prosječnu kuću ili stan? Hrvatskoj nisu potrebni nikakvi novi porezi, nego snižavanje postojećih na razinu konkurentnosti i isplativosti poslovanja.

VE
velika
22:00 25.02.2014.

denis ima 200 posto pravo ....jedino što priznajem je smanjenje poreza... ukidanje 500 općina i svih županija reogragniziranje svih tvrtki čije ime počinje sa H ..Hrvatske šume ..vode itd... sve poreze smanjiti ukinuti porez na dividendu ukinuti HKG, HOK ...ukinuti.ukinuti obveznu pretplatu na HRT....

VE
velika
22:02 25.02.2014.

i pod nikakvim okolnostima ništa u vezi poreza ikada se ne smije dati lokalnoj samoupravi ...nikada oni na državnoj razini su nesposobni a na lokalnoj ni nacrtane ovce ne mogu čuvati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije