INTERPOLACIJA

Vlahovićeva "kuća bez prozora" brzo napreduje, primjećujete li razliku?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
16.05.2020.
u 07:00

Radnici predano rade na kući, a staklena stijena u prizemlju zaštićena je debelim kartonima i pločama kako se ne bi oštetila

Ni epidemija koronavirusa ni razoran potres koji je pogodio Zagreb, nisu zaustavili radove na najkomentiranijoj kući u recentnoj povijesti,  onoj koju u središtu grada, u Preradovićevoj ulici, za obitelj gradi Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zgrada za koju je natječaj raspisan još prije četiri godine, a koja se kolokvijalno naziva „kućom bez prozora“, jer pročelje prema ulici nema ni jedan prozor, samo staklenu stijenu u prizemlju zgrade, polako dobiva konačne obrise. Radnici predano rade, a staklena stijena u prizemlju zaštićena je debelim kartonima i pločama kako se ne bi oštetila.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjetimo, arhitekturu ove obiteljske kuće potpisuje slavni portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura u suradnji s domaćim studijem 3LHD. I dok se građanima ova interpolacija ne sviđa, domaći arhitekti oduševljeni su ovakvim rješenjem. Što misle domaći arhitekti možete pročitati ovdje.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uz ovu kuću, od samog početka vežu se brojne kontroverze, kao primjerice kupnja koju je Vlahović, kako bi ostvario zacrtano na ovoj prestižnoj lokaciji, obavio s Vesnom Bandić, suprugom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Naime, Vlahović je od nje kupio staru, ruševnu, uvjetno rečeno, kuću, po 3900 eura za kvadrat plativši joj 150.000 eura. Nakon dugogodišnjeg života u Rovinju, Vlahović, koji je, inače, rođen u blizini Metkovića, seli se u Zagreb. Sudeći prema stanju radova - vrlo skoro!

Komentara 12

AP
andrija_pisac
09:33 16.05.2020.

Grad je zajednica ljudi, ovom je kućom vlasnik okrenuo leđa svojim sugrađanima. Ovaj zid predstavlja suprotnost pravilima arhitekture, Velike fasade se ne stavljaju bez lomova ili otvora.. Ne shvaćam arhitekte koji ovo odobravaju, protivno je svim parametrima struke.

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
11:10 16.05.2020.

Površina je taman za billboard plakatiranje, samo treba staviti rasvjetu iznad buduće reklame.

MM
Mirko_Motika
10:09 16.05.2020.

bolje da srušimo cijeli donji grad zbog potresa nego da ga preuređujemo ako je našim arhitektima ovo prikladno zdanje za donji grad. a ti isti se onda žale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije