Mala škola uređenja

Uredite svoj prostor “školski”, onako kako bi to učinili i stručnjaci

Zara Home
10.08.2021.
u 06:38

Moram priznati da u moru namještaja koji se nudi na tržištu i nije tako jednostavno odlučiti se za onaj pravi. Namještaj biramo prema namjeni, funkcionalnosti i estetici

Moram priznati da u moru namještaja koji se nudi na tržištu i nije tako jednostavno odlučiti se za onaj pravi. Namještaj biramo prema namjeni, funkcionalnosti i estetici. Na odabir će svakako utjecati i veličina prostorije koju uređujete ali i cijena.

Foto: thegreenwichlane.com

Pri odabiru osnovnih komada namještaja za dnevni boravak imajte na umu da će oni biti glavni fiksni elementi u prostoru i da se na njima ne bi smjelo štedjeti. Sve ostale elemente, kao što su dekoracije, zavjese, tepisi i slično, lako možete promijeniti kad zaželite napraviti mali “makeover” te kada uređujete dom prema godišnjem dobu, za blagdane i slično. Dnevni boravak služi prvenstveno za odmor, opuštanje i druženje s obitelji i prijateljima.

No ako potrebe stanovanja tako nalažu, može se podijeliti na više zona (npr. na radni kutak, blagovaonicu i zonu za dječju igru). Prije samog uređenja napravite detaljan plan gdje ćete koji element postaviti. Manji prostori zahtijevaju detaljnije planiranje i optimalnu iskoristivost prostora pa zbog toga takvi dnevni boravci nerijetko postaju atraktivni i najuspješnije uređeni.

Foto: Zara Home, 359 kn

Da biste postigli maksimalnu iskoristivost prostora najbolje je da se odlučite za izradu namještaja po mjeri. Ako uređujete multifunkcionalan dnevni boravak, namještaj bi trebao biti čvrst, otporan na habanje i jednostavan za održavanje. Ovo se posebno odnosi na višečlane obitelji i one s malom djecom. Samci i bračni parovi bez djece mogu si priuštiti osjetljiviji i svjetliji namještaj ne opterećujući se kako će izdržati. Želim naglasiti da garnitura za sjedenje koja čini osnovu dnevnog boravka, mora biti udobna, prilagođena veličini prostora, jednostavna za održavanje i stilski usklađena s cjelokupnim uređenjem doma.

1/20

Visinu sjedišta odredite prema životnoj dobi korisnika, što znači da starijim osobama više odgovaraju povišena sjedišta radi lakšeg ustajanja. Ostali namještaj kao što su police, komode, klub-stolić i drugo neka se stilski i koloritno nadovezuju te čine jednu skladnu vizualnu cjelinu u prostoru.

Postoji bezbroj tematskih načina uređenja i namještanja dnevnog boravka. Odaberite onaj stil koji će najbolje odgovarati vašoj osobnosti, a da bude u skladu s prostorom i količinom dnevnog svjetla. To znači da trebate pripaziti kako na boju namještaja tako i na boju zidova i svih drugih elemenata.

Prisjetimo se, vrijedi poznato pravilo (koje vjerujem da znate) da manji prostori s malom dostupnosti dnevnog svjetla zahtijevaju svjetlije tonove boja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije