Hit mjesto

U novootvorenom Eggspressu znaju što je prvo – kokoš ili jaje

jaje
Dino Novak
01.04.2017.
u 07:00

U prvoj zagrebačkoj omeletteriji rabe se samo domaće namirnice

Putovanja po svijetu i nedostatak mjesta u Hrvatskoj koja su posvećena isključivo jajima bila su inspiracija Vlatko Brescu i Gregoru Kurtoviću da otvore mjesto simboličnog imena Eggspres. Riječ je o restoranu kojem je slogan “Egg came first“, a želja im je bila u centar staviti jaje, namirnicu koja je mahom zanemarena bez obzira na poznatu izreku “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje“. Dugo su tražili idealan prostor pa su nakon višegodišnje potrage naletjeli na prostor u Boškovićevoj ulici u samom centru Zagreba.

Foto: Dino Novak

Mjesto je odisalo austrougarskim štihom te bilo napravljeno uglavnom od opeke. Za uređenje nisu angažirali ni jednog konkretnog arhitekta ni dizajnera interijera jer nisu htjeli uređivati po principu “ključ u ruke“, već su se savjetovali sa stručnjacima s područja arhitekture i dizajna, ali i s cvjećarima te početne ideje mijenjali u hodu. Stil koji prevladava u prostoru veličine 180 kvadratnih metara vlasnici su nazvali “moderna cigla“ jer su cigli, kao temeljnom materijalu, odlučili suprotstaviti crnu boju.

Foto: Dino Novak

Nisu željeli da taj građevinski materijal ostane sam i “govori“ samo za sebe, već su mu dodali šank, stolce, stolove i dio zida u crnoj boji te je time uslužni prostor dobio dozu minimalizma i elegancije. Još jedna misao vodilja prilikom uređenja bila je reciklaža pa su detalji u prostoru rezultat preuređivanja starih stvari koje su pronašli u vlastitome domu. Najveći problem bio je pronalazak idealnih rasvjetnih tijela jer su njima željeli prostoru dodati toplinu, a naposljetku su u tome uspjeli pronalaskom tankih svjetlosnih niti. Što se tiče jelovnika, vlasnici Vlatko i Gregor sami su ga osmislili, u realizaciji su im pomogli profesionalni chefovi, a važno je naglasiti da su sva jela prilagodili hrvatskoj potražnji.

Foto: Dino Novak

Zvijezda jelovnika svakako je “egg benedict“ koje pripremaju na različite načine, a ponosni su na svoju suradnju s craft pekarnicom Korica jer su željeli imati isključivo hrvatske proizvode. U ovoj omeleterriji s jelovnika se mogu kušati i jaja na oko, kuhana i poširana jaja, kajgana u sendviču, čak i ona uklopljena u deserte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije