Mala škola uređenja

Trendovi u 2017.: mat površine, mali namještaj i drvo u svim oblicima

interijer
Foto: Dom i vrt
01.01.2017.
u 08:15

Što su dizajneri interijera pripremili za iduću godinu, otkriva Ankica Juričević

Svaka godina nosi sa sobom nove trendove, i to ne samo u modnom svijetu nego i u svijetu dizajna interijera. Tako nam i 2017. sa sobom donosi novine u uređenju interijera, koje će (primijenimo li ih) u naše domove unijeti svježinu i originalnost. Ne morate se slijepo držati svih trendova, ali barem nekim malim promjenama svake godine možete svoj životni prostor učiniti nešto drugačijim i posebnijim.

Foto: Dom i vrt

Ako ste ljubitelj prirodnih materijala, sigurno će vam se svidjeti drvene površine s vidljivim godovima koji će se ove godine često moći vidjeti na kuhinjskim frontama, radnim pločama u kuhinji te stolu, stolcima i drugim manjim komadima namještaja. Poseban trend je primjena hrastova drva u različitim obradama i bojama, a najpopularnije je ono u zagasitim tonovima. Sobne biljke velikih dimenzija doprinijet će prirodnom i svježem izgledu vašega doma, što je u ovoj godini isto tako in. Također je vrijedno spomenuti da su općenito manji komadi namještaja sve više u modi, prije svega zbog toga što glomazni komadi zauzimaju previše prostora i nefunkcionalni su.

Foto: Dom i vrt

Poseban značaj u uređenju interijera ove godine pridaje se mat površinama, a ovo je svakako dobro znati ako planirate kupovati kućanske aparate. Mat kućanski aparati neće dominirati u prostoru i lijepo će se uklopiti u svaki stil uređenja interijera.

No slobodno možemo reći da je mramor najveći hit kada je u pitanju uređenje interijera u 2017. Velika je prednost mramora što se uklapa u sve stilove uređenja interijera i odlično slaže s drugim materijalima, posebno s metalom i drvom. Poseban naglasak u ovoj godini pridaje se vlastitoj kreativnosti i miješanju stilova prilikom kombiniranja namještaja i materijala. Nespojivi materijali postaju spojivi pa takve kombinacije daju sasvim nove prostorne ugođaje. Tapecirani kreveti, stolci, fotelje i taburei izrađeni u raznim kombinacijama drva, tkanine, metala i plastike također su u modi. Iako smo navikli metalne zakovice viđati samo na tapeciranom namještaju, ove godine metalni ukrasi nalik zakovicama koristit će se kao ukras i na drugim komadima namještaja pa čak i na rasvjetnim tijelima. Želite li pratiti trendove i kada su u pitanju boje u interijeru, onda se odlučite za neku od boja dragog kamenja koje prostoru daju dojam malo dramatičnosti i glamura.

Foto: Dom i vrt

Poseban su trend kombinacije jarkih i smirujućih nijansi boja kojima se postiže uravnotežen kontrast u interijeru. Jednobojne pločice manjih dimenzija (metro pločice) popularne su u kuhinjama već dulje. Ove godine osvajaju i kupaonice, pa čak i neke druge prostorije. Elegantne su i jednostavne, stoga ih lako možete uklopiti u sve stilove uređenja interijera.

Foto: Dom i vrt

Dobar savjet zlata vrijedi

1.Želite li biti ukorak s trendovima uređenja interijera dobro je znati da sjajne površine od poliranog metala nisu više dobrodošle. Ovo je dobra vijest imajući na umu da se na površinama visokog sjaja vidi svaka mrlja i otisak prsta.

2.Nemojte se slijepo držati trendova uređenja, ali barem nekim od navedenih detalja koji će odgovarati vašoj osobnosti i prostoru unesite svježinu u svoj dom.

3.Trend uređenja nameće i modularni namještaj, što znači da je prilagodljiv prostoru. Dijelove namještaja birate i slažete sami prema svojim željama s obzirom na veličinu prostora.

4.Popularne strukture koje imitiraju beton kombinirajte s drvenim plohama što će rezultirati sjajnim kontrastom hladnog betona nasuprot toplini drveta.

5.Vaša kreativnost ne bi smjela izostati, stoga se slobodno poigrajte kombinacijama nespojivih stilova i materijala te tako stvorite jedan novi, drugačiji ugođaj u vlastitom domu.

Komentara 1

PI
pituljak
23:48 02.02.2017.

Puno detalja otkriva balansiranu kreativnost. Sve pohvale !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije