Mala škola uređenja

Tajne dobrog stila u domu skrivaju se iza vještog kombiniranja detalja

Vodotehnika
27.01.2020.
u 06:00

Jedan skuplji komad neka bude u vizualnom središtu, a oko njega kombinirajte povoljnije detalje

Ako niste zadovoljni trenutačnim stanjem uređenja svojeg doma i želite napraviti male ali bitne promjene u prostoru, dobro će vam doći savjeti koje danas želim podijeliti s vama. Mnogi od nas žive u skromno uređenim domovima što je često rezultat ograničenog budžeta, nedostatka ideja i straha od rizika da bismo mogli pogriješiti.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Važno je imati na umu da uz minimalna ulaganja možete postići velike promjene koje će dati osobnost vašem domu i podići ga na jednu višu razinu. Slobodno se opustite i oslobodite svoje kreativne ideje za koje možda niste ni znali da ih imate te uredite svoj dom baš kao pravi stručnjak.

Foto: Danijel Berković/ PIXSELL

Pažljivim odabirom detalja koji privlače pozornost svojom bojom, oblikom i uzorcima odvući ćete pozornost promatrača od ostatka uređenja prostora koji je možda pomalo istrošen i dosadan.

Možda se na tavanu u kući vaše bake krije stara škrinja, komoda ili ormar koji biste mogli preurediti i pretvoriti u predivan komad namještaja. Važno je samo znati prepoznati potencijal u odbačenom namještaju, a na internetu možete naći razne tehnike i ideje kako ga pretvoriti u originalan komad koji će plijeniti pozornost u domu. Iako vam se možda ne čini važnom, viseća rasvjeta ima veliki utjecaj na cjelokupan vizualni dojam u prostoru.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Stoga, nemojte je birati samo tek usput, nego se potrudite da se ona svojim izgledom uklopi u prostor i podari mu osobnost. Slobodno se opustite i prepustite igri miješanja stilova, boja i uzoraka. Nemojte se žuriti, nego uzmite vremena te pomalo povežite sve elemente jedan s drugim. Uklopite ih u svoj životni prostor koji će biti odraz vaše osobnosti, stila i ukusa. Najvažnije je znati dati šarm domu u kojemu ćete uživati i osjećati se opušteno. Ne mora sve biti u savršenom skladu, unesite dinamiku u prostor različitim ukrasnim jastučićima, grubo obrađenim drvenim elementima, pomalo zgužvanim tkaninama i slično.

Odabir sofe ili kauča kao osnovnog elementa za dnevni boravak jako je važan i dat će pečat vašem prostoru. Stoga se potrudite da njegova veličina bude proporcionalna veličini prostorije. Posebno pazite na udobnost, ali i materijal kojim je presvučen kauč. Izražajna boja i tekstura tkanine učinit će ga fokusnom točkom u prostoru. Želite li pak imati bezvremenski komad koji će dugo trajati, odaberite onaj nenametljivi u jednom neutralnom tonu.

Ako si možete priuštiti, odlučite se za kupnju jednog ili dva dizajnerska komada koje ćete vješto uskladiti s drugim jeftinijim elementima. Tako ćete postići bolji efekt nego da prostor nakrcate skupocjenim stvarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije