Marokanski stil

Spoj Istoka i Zapada u kojem glavnu ulogu imaju tepisi i pločice

maroko
Foto: Promo fotografije
1/4
25.03.2014.
u 00:00

Spoj Istoka i Zapada u kojem glavnu ulogu imaju tepisi i pločice

Maroko, smješten između Europe i Afrike, Atlantskog oceana i Sredozemnog mora, bio je mjesto sudara mnogih kultura.

Kako su razni narodi prolazili, tako su ostavljali trag svoje kulture. Jedinstveni marokanski stil mješavina je stilova iz Francuske, Portugala i Španjolske te jakog utjecaja Afrike, Perzije i islama.
Inspiraciju za marokanski stil potražit ćemo u elementima izvana, moru, suncu i pijesku. Uz navedeno lako ćemo postići pravu atmosferu. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta za raniji godišnji odmor.

Boje
Boje su najvažnija odlika marokanskog stila. Kombinacijom jarkih boja – žute, narančaste, crvene, ljubičaste, zelene, plave – sa svim tonovima zemlje postiže se toplina interijera i eksterijera koja podsjeća na elemente izvana.

Tirkizna boja podsjeća nas na more, žuta, crvena i narančasta na afrički zalazak sunca, pustinju, tonove zemlje. Ovdje se ne morate bojati šarenila. U prostor možete staviti više jarkih boja, ali ne više od tri i možete koristiti nekoliko nijansi iste boje, ne trebate se ustezati.

Foto: Promo fotografija

Podovi
U postizanju pravog marokanskog ugođaja u interijeru pločice i tepisi imaju glavnu ulogu. Pločice se najčešće upotrebljavaju za djelomično popločavanje centralnog dijela prostorije, dok je ostatak prostorije u nekom drugom materijalu. U suvremenim interpretacijama marokanskog stila najviše se koristi kombinacija crno-bijelih oslikanih pločica i betonskog poda. Ako se odlučite na prozračnu verziju marokanskog stila, odaberite bijeli drveni pod prekriven tepisima u više slojeva, a nećete pogriješiti ni ako odaberete tamni drveni pod u kombinaciji s tepihom zemljanih tonova.

Namještaj i tkanine
Namještaj je rustikalan, od tamnog drveta, rezbaren cvjetnim motivima i nerijetko ukrašen kovanim željezom. Sofe su presvučene bogatom tkaninom. Vrlo su niske kao i stolovi. Glatke i sjajne, prozračne tkanine poput svile i organdija unijet će dašak egzotike i mističnosti Maroka u vaš dom. Koristite ih za baldahine ili zastore koji se spuštaju sa stropa vukući se po podu. Vuneni ćilimi s brojnim jastučićima po podu unijet će potrebnu toplinu u interijer ili eksterijer (obično je natkriven).

Foto: Promo fotografije

Osvjetljenje
Važan je element u marokanskom stilu i osvjetljenje. Postiže se uz pomoć prigušenih lampi i visilica napravljenih od stakla u boji, rezbarenog drveta ili kovanog željeza. Korištenje svijeća u željeznim lanternama unijet će dodatni romantični element.

Detalji i ukrasi

Foto: Promo fotografije

Keramičke vaze s iscrtanim geometrijskim motivima neizostavan su detalj marokanskog stila. Lanterne i zidne lampe od željeza, mozaici, rustikalni predmeti poput bakrenog etažera ili zdjele. Ogledala u okvirima od željeza, rezbarenog drveta ili mozaika bit će zgodan detalj na zidu. Za povezivanje svega navedenoga svakako koristite začine: šafran, cimet, muškatni oraščić.....

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije