Središte događanja

Savjetujemo kako pronaći idealnu kuhinju za svoj prostor

Savjetujemo kako pronaći idealnu kuhinju za svoj prostor
Foto: Dom i vrt
1/4
05.08.2013.
u 00:10

Rasporedite elemente prema procesu rada i tako pripremu obroka učinite jednostavnijom i bržom

Prostor kuhinje u odnosu na ostale prostore stana možemo podijeliti u dva osnovna tipa: kuhinja zatvorenog tipa i kuhinja otvorenog tipa. Kuhinja zatvorenog tipa je prostor koji je odijeljen zidovima od ostalih prostorija stana.

Mali šank vizualno je odijelio prostor za kuhanje od ostatka

Prednosti ovog tipa kuhinje su njezina izoliranost, to što nema širenja mirisa hrane u ostatak stana te što ne mora uvijek biti savršeno uredna kada stignu gosti jer se zatvaranjem vrata jednostavno odvoji od ostatka stana.
Hit su otvoreni prostori
Ovakav tip kuhinje smješten je u većini slučajeva neposredno kraj blagovanja i dnevnog boravka.
Moramo naglasiti da zatvoreni tip kuhinje većinom nalazimo u stanovima veće kvadrature jer u pravilu zahtijeva više prostora od otvorenog tipa, idealno devet do 20 četvornih metara.

“U” oblik jedan je od najfunkcionalnijih tipova

Kuhinja otvorenog tipa sastavni je dio dnevne zone i vizualno je odijeljena od dnevnog boravka stolom za blagovanje, šankom, kuhinjskim otokom, policama ili središnjom pregradom. Ovakav tip kuhinje sve je učestaliji u suvremenim stanovima.
Brza priprema obroka
Razlog tome su manje kvadrature stanova u kojima svaki kutak mora biti potpuno iskorišten. Prednost ovakvog tipa kuhinje je što ona postaje središte događanja, druženja te pripreme hrane u s ostalim ukućanima.

Moderno rješenje s otokom je funkcionalno

Savjetujemo da neovisno o tipu kuhinje uvijek vodite računa o rasporedu kuhinjskih elemenata prema procesu rada, tj. skladištenje hrane, priprema hrane, čišćenje i pranje namirnica, priprema za kuhanje, kuhanje te priprema za serviranje. Ovakvim rasporedom priprema obroka bit će jednostavnija, organiziranija i brža.
Tlocrt govori o načinu uređenja ovog važnog dijela svakog doma, a možemo ih podijeliti na:
1. Linijska kuhinja
Kuhinjski elementi smješteni su duž jednog zida. Minimalna dužina ovakve kuhinje je 210 cm, a one mogu biti i puno veće, ovisno o prostornim mogućnostima. Ovakav tip kuhinje često na suprotnoj strani ima šank.
2. Dvostruka linijska kuhinja
Kuhinjski elementi smješteni su duž dva paralelna zida. Za ovakav tip kuhinje moramo paziti da prostor među elementima mora biti najmanje 90 cm kako biste se mogli nesmetano kretati te otvarati kuhinjske ormariće.
3. Kuhinja U oblika
Elementi kuhinje smješteni su uz tri plohe zida. Ovakav tip kuhinje je najfunkcionalniji, omogućuje najkraći put kretanja tijekom pripreme hrane. Zanimljiva je činjenica da čovjek za pripreme jednog obroka prijeđe put i do 50 m.
4. Kuhinja L oblika
Elementi su smješteni uz dvije plohe zida. Kod ovakvog tipa kuhinje često se na sredini nalazi šank, dok su na jednoj plohi zida visoki elementi do stropa.
Savjeti:
1. U kuhinji zatvorenog tipa predvidite mjesto za manji stol za blagovanje
2. U malim stanovima odaberite otvoreni tip kuhinje da bi se povećao prostor dnevne zone
3. Otvoreni tip kuhinje zahtijeva dobru prirodnu i umjetnu ventilaciju da se ne bi zadržavali neugodni mirisi u ostatku stana
4. Dobar raspored kuhinjskih elemenata uštedjet će mnogo vremena i nepotrebnih koraka

NE PROPUSTITE: Zašto ne biste kuhali u vrtu? Evo savjeta za kuhinju iz snova!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije