Minimalizam

Prostrani stan u Maksimiru lišen suvišnog namještaja

stan
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/12
24.04.2014.
u 17:30

Svoj novi dom u zagrebačkom Maksimiru Ana Mjeda uređivala je polako, razmišljajući o svakom detalju, tražeći rješenja koja će iznjedriti funkcionalnost i zadovoljiti njezinu osobnu estetiku.

Osim toga, uređenje interijera je nešto što je posebno zanima, pa je pri uređenju svog doma zapravo ispunila svoju želju da se igra i bojama i materijalima i o svemu promišlja na svoj način. Stan od 132 četvorna metra tlocrtno je podijeljen na spavaći, s pogledom na Bukovačku ulicu i Maksimirsku šumu, i dnevni dio, orijentiran na zapad s pogledom na obližnji park.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Kutna garnitura modularnog je tipa i vlasnica je sama složila veličinu i oblik koji joj se najbolje uklapaju u dnevni boravak

Na sam raspored prostorija vlasnica nije imala nikakvih zamjerki, jedina intervencija u prostoru bilo je proširenje kupaonice. Ana Mjeda pojašnjava:
- Morala sam to napraviti sebi za gušt, jer mi se činilo da tako veliki stan mora imati i veliku kupaonicu. Odabrala sam veliku kutnu kadu, a samo proširenje bilo je relativno jednostavno - nišu u dječjoj sobi, predviđenu za ugradbeni ormar pripojili smo kupaonici i tako je moja ideja ispunjena.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Jedini zahvat u stanu bilo je proširenje kupaonice u koju je ugrađena velika kutna kada – omiljena oaza mira

Podovi cijelog stana obloženi su svijetlim mat lakiranim parketom, a u stanu prevladavaju Anine omiljene boje – srebrna, siva, crna i bijela, a jedan od dražih materijala joj je staklo.

Većina namještaja rađena je po mjeri i po Aninim nacrtima, od vješalice do kuhinje. Tako je ispunila i svoju želju da mnoge stvari, poput kuhinjskih elemenata ili blagovaonskog stola, budu izvan uobičajenih mjera. Ono što je pak kupovala u prodavaonicama, poput sjedaće garniture za dnevni boravak, zahvaljujući modelarnom sustavu, slagala je na svoj način.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Ugradbeni ormari rađeni po mjeri raspoređeni su po cijelom stanu

Ana priznaje da ne voli namještaj, jer često guši prostor, stoga je reducirala sve ono što joj se čini nepotrebnim. Najveće muke zadalo joj je uređenje 6-metarskog hodnika koji je dosta uzak. Stoga su visoki ormari postavljeni tek u jednom dijelu, a u drugom izbor je pao na niske komode.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Vlasnica jako pazi na detalje pa prevladavaju ukrasi srebrnog odsjaja

S ogledalom dobila je i potrebnu vizualnu dubinu.

Sva društvena događanja u njezinu domu, priznaje, događaju se oko šanka. Kroz smijeh dodaje kako se tu i jede, i zabavlja, i ogovara... Visoki ljubičasti stolci oko šanka mali su iskorak izvan boja koje prevladavaju u interijeru i daju mu kolorističku živost. Zahvaljujući velikim prozorima taj je prostor uvijek pun dnevnog svjetla.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Kuhinja je također čistih linija, bez suvišnih detalja, nadasve funkcionalna i opremljena najsuvremenijim aparatima

Oni su pak zasjenjeni modernim zavjesama. Nad staklenim stolom za blagovanje, koji je zanimljiv zbog “čipkastih crnih nogu”, obješen je veliki kristalni luster. Druga rasvjeta u stanu puno je decentnija. U stanu su samo dva saga, oba u dnevnom boravku, a Ana je odabrala dugodlake srebrne sagove.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Fototapeta s motivima New Yorka omiljeni je kutak za opuštanje ukućana

U jednoj od tri spavaće sobe na zidu je postavljena fototapeta s prepoznatljivom vizurom New Yorka. Svi drugi detalji u prostoru su reducirani, a tamo gdje su postavljeni imaju i specifičan zadatak. Stan ima i zatvorenu lođu.

Ključne riječi

Komentara 2

TR
Trnjanec
08:26 25.04.2014.

A gdje da ja nabavim tih potrebnih 500.000 eura za takav stan i takvo opremanje?

DI
disami
09:37 25.04.2014.

Lisen je minimalnog ukusa...trodimenzionalni prostor nije slikovnica...vlasnica voli to sto voli, ali ovo je dobar primjer potpunog neukusa i nekreativne histerije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije