cool mjesto

Prostor inspiriran filmom novi je adut na riječkoj sceni

29.11.2022.
u 10:40

Izgled je kafića osmislila Iva Piglić, poznata riječka kulturna djelatnica iz IPL ART-a, a smisao je bio, kako kažu vlasnici Nora i Marin Gračanin, da se u Rijeci dobije malo duha newyorškog Broadwayja

Europska prijestolnica kulture Rijeka nije ponijela taj vrijedni naslov bez razloga. Lučki grad s nizom nekadašnjih industrijskih postrojenja pronašla je tim prostorima nove svrhe, najčešće upravo u obliku urbano kulturnih okupljališta. Jedna je od takvih točaka Art-kvart u nekadašnjem kompleksu Benčić.

Revitalizacija kompleksa Benčić nio je jedan od kulturnih prioriteta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, a u tom je dijelu Rijeke, na Krešimirovoj ulici već i Muzej grada Rijeke smješten u znamenitu Palaču Šećeranje, zatim je nešto niže i nova Dječja kuća. Prošećete li još malo Krešimirovom pronaći ćete i Art-kino koje će zanuimljivim naćim i najveći ljubitelji filma, a onda ide nešto imena u istom stilu – Broadway bar. Riječ je o ukusno stiliziranom klasičnom kafiću koji će interijerom pomalo podsjetiti na ambijent film noira ali s istaknutim suvremenim detaljima koji ga guraju u sadašnjost.

Izgled je kafića osmislila Iva Piglić, poznata riječka kulturna djelatnica iz IPL ART-a, a smisao je bio, kako kažu vlasnici Nora i Marin Gračanin, da se u Rijeci dobije malo duha newyorškog Broadwayja. Piglić, inače, potpisuje i ovogodišnju izložbu Salvadora Dalija u Opatiji. Ideja se Broadwayja očituje već u natpisu iznad lokala koji je omeđen retro žaruljama a s pridruženom maskom iz poznate predstave Fantom u operi.

Inače je ideja kroz interijer povezati deset najpoznatijih broadwayjskih predstava.

- Lokal se nalazi u nizu starih austro-ugarskih zgrada i pokojom "talijankom" što je vrlo čest vid arhitekture u Rijeci, a sve je ukomponirano tako da izgleda skladno. Ne postoji nesklad kad je u pitanju arhitektonski progres, samo evolucija u gradnji. Takav je bio i prostor: satkan od mnoštva žica koje je vrijeme preteklo, suvišnih pregrada i nepotrebnih detalja, kazala je Piglić. Prostor je u osnovi formatiran kao klasičan bar, s dominantnim šankom iza kojeg su vješti baristi i koktel majstori koji pripremaju različite vrste kave i pića.

No, sa šankom barski ugođaj staje jer je ostatak interijera oblikovan ugodno i toplo s namjerom da se od njega učini zamjena za dnevnu sobu što je prilično uspjelo. Velike staklene fronte omogućuju pogled na ulicu koji je u Rijeci ovog godišnjeg doba upravo nekako film noirovski ali da bi ljeti promijenio svoj identitet, sunce će ganuti iznad velike terase ispred Broadwayja i osvijetili interijer. Interesantan je geometrijskom konstrukcijom ukrašen zid u koju su postavljene lampe koje osvjetljuju stolove. Zatim su tu fotelje oko stola u kutu, detalji poput globusa ili starih uokvirenih filmskih postera na zidovima koji su prekriveni lijepim tapetama cvjetnog uzorka. Sve to čini zgodnu mješavinu kvartovskog kafića i dnevne sobe.

Veći je dio lokala napravljen kao open space, sa spojenim klupama pričvršćenim na zidove i pokojom sotlicom oko stolova, teško je ovdje ne družiti se jer se komunikacija na taj način nameće sama po sebi. I sad jasno, ukusno uređenih kafića pronaći ćete još i u Rijeci i drugdje u nas, ali ovdje će ugodan interijer nadopuniti i ponuda pića. Ističe se matcha latte što je topli napitak od zelenog čaja i na pari kuhanog mlijeka a svrha joj je nadomjestiti klasični espresso, i u smislu okusa i u smislu pozitivnijeg utjecaja na tijelo.

No, kako ovi napici, koje u Broadwayju spremaju u više varijanti, izgledaju lijepo aranžirani u dubokim šalicama gdje se ističe njihova boja, u interijeru kafića zaista upadnu u oko. Jasno, tu je i klasična kava, kuha se Hausbrandt, probajte onu s bademovim mlijekom i karamelom s dodatkom veganskih kolačića, ali su tu i destilati poznate Suze iz Matulja te izbora vina hrvatskih vinara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije