sve za kuhinju

Produžite životni vijek kućanskim aparatima: Želite li zero waste lifestyle, neka vaša kuhinja bude ogledni primjerak održivosti

Shutterstock
13.10.2023.
u 12:28

Neka vam manjak vremena ne bude opravdanje za nezdravu prehranu, bacanje hrane i nagomilavanje plastičnog otpada od gotove hrane. Svoju kuhinju možete opremiti na održiv način, a rezultat će biti održivost na nekoliko razina – manje otpada od hrane, manja energetska potrošnja i manje elektrootpada.

Možete li zamisliti kako su kuhale naše bake? Vjerojatno teško. Ako ste željeli napraviti palačinke, nije bilo miksera, ručnom biste miješalicom tada umutili smjesu i trudili se “istući” baš svaku grudicu brašna koja se tako vješto može potkrasti. Ili, još gora varijanta – načiniti čvrsti snijeg od bjelanaca. Osim što vam za to trebaju izdržljive ruke, treba vam i vremena… Pokušajte istući bjelance ručno, doznat ćete što znači muka u kuhinji. Na sreću, danas više ne moramo trošiti niti vrijeme niti previše energije na pripremu pića i hrane jer mali kuhinjski aparati postali su sastavni dio naših života. 

Čak i najzahtjevniji recepti, oni u koje idu dizana tijesta, za nas će pripremiti strojevi, a mirisni kruh, umijesit će, premiješati i ispeći Gospodin Pekač Kruha. Pa čak ne morate ni sjeckati povrće za variva ili gulaše, i za ovakva jela možete nabaviti svog pomagača. U današnjem, modernome svijetu, mali kućanski aparati postali su nezaobilazni alati, a oni ne samo što štede vrijeme i trud, već i mijenjaju način na koji pripremamo, kuhamo hranu i uživamo u obrocima. Od aparata za kavu do procesora hrane, ova mala čuda za kuhinju otvaraju nam mogućnost i za pripremu zdravijih obroka, ali i za maksimalnu iskoristivost namirnica, tako da doista otpad od hrane bude što bliže “nuli”.   

Kako organizirati kuhinju za što zdravije obroke?

Jedna od najznačajnijih prednosti malih kuhinjskih aparata je njihova sposobnost da uštede vrijeme, što vam otvara nove mogućnosti u pripremi obroka. Više nemate izgovora da ne pripremite zdrav i nutritivno bogat obrok, zar ne? Početi jutro sa smoothiejem ili prirodno cijeđenim sokom više nije samo znanstvena fantastika, uz dobar blender  ili sokovnik to vam može postati omiljena jutarnja rutina.

Pripremiti zdravi toast s avokadom… Ili ostaviti u slowcookeru jelo da se priprema dok vi obavljate svakodnevne poslove doista je praktično. Samo nasjeckate sve potrebne namirnice, podesite temperaturu i nestanete na nekoliko sati. Čak i oni dijelovi povrća, kao tvrdi dio brokule, koji biste možda prije bacili u organski otpad, pretvorit će se u ukusno pripremljeni zalogaj.

Ako vam klinci obožavaju svježi kruh za doručak, s nekim zdravim namazom. U tren oka baš sve možete pripremiti sami. Dobar pekač kruha i procesor hrane bit će vaši vjerni pomagači u ovakvim avanturama. Naravno, kruh koji vi ispečete bit će puno ukusniji, možete kombinirati cjelovite žitarice i razne sjemenke, a što je još važnije, bit će bez ikakvih aditiva. Namaze u procesoru možete raditi od povrća i sirnih namaza koji se povlače po hladnjaku i koji bi, da od njih ne proizvedete ukusni namaz, vjerojatno završili u smeću.

Ne zaboravimo još nešto, svježe cijeđeni sokovi su jedini koje nutricionisti preporučuju jer u sebi nemaju dodanih šećera niti konzervansa, a uz dobar sokovnik možete ih pripremiti kao od šale. Pulpu koja vam ostane, ne morate baciti – od nje pripremite ukusne voćne vafle ili ih iskoristite za zdrave keksiće.

Foto: Shutterstock

Ne morate kupovati nove aparate, uđite u krug održivosti!

No mali kućanski aparati ne samo što štede vrijeme, već i pomažu u očuvanju energije. Svi aparati koji su proizvedeni unatrag dvije do pet godina dizajnirani su tako da daju maksimalni učinak uz minimalnu potrošnju električne energije. Na primjer, indukcijski štednjaci brzo se zagrijavaju i kuhaju hranu brže od plinskih štednjaka, smanjujući potrošnju energije. Aparati poput kuhala za vodu, tostera, električnih roštilja i risecookera brzo se zagrijavaju, minimizirajući potrošnju energije koja je potrebna za pripremu obroka ili napitaka.

S obzirom na to da čak i oni aparati koji su proizvedeni prije dvije ili tri godine, imaju certifikate niske potrošnje, zašto ih ne biste kupovali rabljene? Oni, koje možete pronaći na platformi, kao što je Njuškalo, u odličnom su stanju, a ljudi ih najčešće prodaju jer su im višak. Osim što ćete dobiti aparat koji vas može služiti još nekoliko godina, u startu ćete ga dobiti po povoljnijoj cijeni nego u trgovinama. 

Kupnja već korištenih malih kuhinjskih aparata odličan je primjer primjene načela kružne ekonomije. Kada kupite rabljeni blender ili aparat za kavu, produžujete životni vijek proizvoda, smanjujući potrebu za proizvodnjom novih aparata. Time pomažete očuvati resurse i smanjiti potrošnju energije i sirovina potrebnih za proizvodnju, što u konačnici rezultira manjim ugljičnim otiskom i doprinosi održivosti.

Popravljajte, ne kupujte novo!

Mali kuhinjski aparati često su popravljivi, s lako dostupnim rezervnim dijelovima. To znači da čak i ako vaš rabljeni aparat naiđe na probleme, vjerojatno ga možete popraviti, dodatno produžujući njegov životni vijek. Popravak aparata nije samo ekonomski isplativ, već i smanjuje otpad te smanjuje potražnju za novim proizvodima – odlično i za vaš novčanik i okoliš.

Opremivši se rabljenim kuhinjskim aparatima, svoju ćete kuhinju prilagoditi zero waste odnosu prema hrani i životu općenito. Dakle, manje ćete trošiti energije za pripremu obroka, više namirnica ćete uspjeti iskoristiti, a pritom nećete koristiti novi stroj i nove resurse, već produžiti životni vijek rabljenom aparatu.

Male kućanske aparate možete kupiti jednostavno, brzo i sigurno putem usluge PayProtect uz dostavu do kućnog praga, koja je sad dostupna po sniženoj cijeni od 1,67 euro za pakete do 10 kg i 1,97 euro za pakete od 11 kg i više

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije