pozovite stručnjaka

Klimu moramo servisirati i iz zdrastvenih i tehničkih razloga

klima uređaja
Foto: Thinkstock
1/3
25.06.2015.
u 08:30

Pozovite majstora i napravite godišnji servis klima-uređaja. Sami jednom mjesečno operite filter i dobro da posušite prije stavljanja u klima-uređaj

Da bi klima-uređaj kvalitetno radio, donio u naš prostor ugodnu mikroklimu i trošio upravo onoliko energije koliko je i predviđeno, nužno je svake sezone napraviti pregled, dezinfekciju i čišćenje. Dva su velika razloga za to – zdravstveni i tehnički.

Zdravstveni, jer se dezinfekcijom unutrašnje jedinice uklanja i sprječava nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama.

Tehnički razlozi su kontrola količine rashladnog medija freona koji osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, postiže se niža potrošnja struje i produljuje njegov radni vijek. Pa, ako još niste to učinili, ne dvojite i ne čekajte da vaša klima „sama pozove“ upomoć.

Serviser nužan

Mogući znakovi lošeg klima-uređaja su slabo hlađenje, buka i čudni zvukovi ili curenje unutarnje jedinice. Pri kupnji klima-uređaja svaki proizvođač daje i detaljne upute za čišćenje, ali ako tom poslu niste vični, ponajbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Sami možemo očistiti filtar uz pomoć usisavača i pranjem u blagoj otopini vode i deterdženta te dobro osušiti, a taj posao treba obaviti barem jednom mjesečno. Filtar se može osušiti na suncu (nije preporučljivo izravno izlaganje) ili sušilom.

Foto: pixabay

Međutim, samo serviser može provjeriti stanje freona, kompresora i ventilatora.

– Kroz dulje vrijeme korištenja neke od tih komponenti potrebno je i zamijeniti jer su dotrajale i postaju neučinkovitije pa sam pregled, čišćenje ili nadopuna freona nije dovoljna – naglašava Ivo Tkalec, direktor tvrtke Tklac-ing-a, dodajući i kako je za dobar rad klime važno i njezino pozicioniranje u prostoru, kako ništa ne bio “ometalo” ni unutarnju ni vanjsku jedinicu.

Godišnji pregled klima-uređaja podrazumijeva pregled i čišćenje filtara, izmjenjivača topline, dezinfekciju, vizualni pregled nepropusnog sustava, kontrolu isparavanja, ispitivanje funkcionalnosti i pregled daljinskog upravljača. Važno je pregledati i eventualno očistiti i vanjsku jedinicu od nanesenog lišća i ostalih nečistoća.


Foto: pixabay

Od 149 do 400 kn

Cijene godišnjeg servisa klima-uređaja trenutačno su na tržištu dosta različite, a razlog su pojedine akcije i popusti koje nude serviseri, a kreću se od 149 do 400 kuna. No, prije prihvaćanja bilo koje ponude valja provjeriti je li serviser ovlašten za kvalitetno obavljanje posla i je li baš sve potrebno uključeno u cijenu.

Nadalje, važno je dobiti garanciju i račun s popisom svih obavljenih poslova. Valja i znati da se za klima-uređaj mora koristiti zasebna utičnica, da se klima ne smije uključivati/isključivati uz pomoć utikača i da je klimu obvezno isključiti kad pada kiša.

>>Pranje posuđa: evo kako uštedjeti vodu i energiju

Ključne riječi

Komentara 1

BU
buderim
04:28 26.06.2015.

Klimu obavezno iskljuciti kad pada kisa?! To nije tocno! Za vrijeme jake oluje, dobro je iskljuciti sve electricne uredaje, ali obicna kisa nece naskoditi kvalitetnom klima uredaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije