Mala škola uređenja

Plava boja odličan je odabir za vašu spavaću sobu, a crvena za kuhinju

boje koje umiruju
Thinkstock
23.09.2018.
u 08:30

Odabirom boja u velikoj mjeri pokazat će se vaš osobni stil i ukus. Bojama ćete odrediti atmosferu i ugođaj u domu. Stoga je vrlo važno pažljivo ih birati i znati ih međusobno kombinirat

Kada je u pitanju uređenje doma, boje u prostoru neiscrpna su tema. Iako smo se već i prije dotakli ove teme, danas s vama želim podijeliti još neke nove savjete u vezi odabira boja za dom.

Foto: pixabay

Odabirom boja u velikoj mjeri pokazat će se vaš osobni stil i ukus. Bojama ćete odrediti atmosferu i ugođaj u domu. Stoga je vrlo važno pažljivo ih birati i znati ih međusobno kombinirati.

Postoje neka određena pravila gdje i kako koristiti određene boje s obzirom na njihov krajnji željeni učinak. Znamo da svijetle boje prostor čine vizualno većim i prostranijim, a tamnim bojama postiže se suprotan efekt, odnosno prostor se vizualno čini manjim. Odaberete li bilo koju od ove dvije varijante (svijetlu ili tamnu), postići ćete eleganciju i smirenost u prostoru. No, ako se odlučite za odabir jarkih boja, vaš prostor dobit će mladenački optimističnu, veselu i razigranu atmosferu.

Foto: pixabay

Boje u velikoj mjeri utječu na raspoloženje pa je dobro znati da hladnije, smirujuće boje (plavu i zelenu) tamnih tonova koristite za dnevne i spavaće sobe, a njihove svjetlije varijante odlično će odgovarati dječjim sobama. Tople boje kao što su narančasta i crvena potiču apetit pa nećete pogriješiti ako ih koristite u kuhinji i blagovaonici. Dokazano je da žuta boja djeluje stimulativno na intelektualni rad te je idealan izbor za radnu sobu. Ako se odlučite za kombinaciju jarkih boja zidova, pripazite da ostali elementi u prostoru (namještaj i tekstilni elementi) budu nenametljivi i što neutralniji. Tako ćete izbjeći kaotičan i nepoželjan vizualni dojam. Strop u ovom slučaju svakako mora ostati bijel da bi se smirila velika količina energije.

Foto: pixabay

Ljubičasta i ružičasta zrače ženstvenošću i nježnošću pa se za njih nerijetko odlučuju pripadnice nježnijeg spola. Ove boje najpoželjnije su u spavaćoj sobi. Ako niste veliki ljubitelj boja u interijeru, birajte neutralne tonove s kojima nikada ne možete pogriješiti. One jednako dobro odgovaraju svakoj prostoriji u domu. Primjerice, klasični crno-bijeli kontrast izgleda profinjeno i elegantno u gotovo svakom prostoru. Iako se čini pomalo predvidivom u interijeru, dobra strana ove kontrastne kombinacije je ta što nikada ne izlazi iz mode. U ovoj kombinaciji važno je znati pogoditi balans između dvije (ne)boje jer se težnja za ujednačenom primjenom crne i bijele često pokazuje kompliciranim i ne baš sretnim rješenjem.

Foto: pixabay

Radije odaberite ton (crni ili bijeli) koji će prevladavati u prostoru, a drugi će biti prisutan samo u maloj mjeri. Ova kontrastna kombinacija ponekad se može činiti dosta hladnom pa je slobodno možete (ako to želite) dopuniti s nekom bojom koju volite.

Crno-bijela kombinacija savršeno ogovara modernim prostorima. No odlično se može primijeniti i u klasično uređenim domovima, pri odabiru podnih pločica za hodnik i kupaonicu. Ako niste sigurni kako raditi s bojama, posavjetujte se sa stručnjakom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije