Domaći dizajn

Personaliziran, neobičan i otkačen poklon kojim ćete oduševiti svoje najbliže

maja kušan okviri
Foto: Promo fotografija
1/4
15.05.2016.
u 09:30

FigurRame zagrebačke arhitektice Maje Kušan se čine kao idealan poklon za prilike poput promocija, vjenčanja i sličnih ‘velikih dana’

Vjenčani pokloni u pravilu kod nas se svode na jednu dilemu – ili novac ili neki “generički” komad ili uređaj, ili eventualno oboje. Arhitektica Maja Kušan iz Zagreba nedavno se našla u sličnoj situaciji, no činilo joj se da nedostaje nešto posebno, osobno i od srca što bi poklonila svojim prijateljima.

Uramila je dvije lego-figure mladenaca i tako im načinila uspomenu za cijeli život, i na taj dan i na prijateljstvo. Uskoro je sličan poklon izradila prijateljici za promociju, dobar se glas pročuo pa danas ima vlastiti mini brend FigurRama.

– FigurRama je materijalizirana uspomena na određeni trenutak u životu osobe za koju se izrađuje. Osnovna ideja veoma je jednostavna – FigurRama sastoji se od tri elementa – figurice s dodacima, pozadine te crnog ili bijelog okvira. Četvrti element koji povezuje prethodna tri je osobnost osobe za koju se izrađuje. Dodaci se izrađuju uz pomoć 3D printera – objašnjava Maja.

Većina okvira koje izrađuje personalizirani su. Uz pomoć figurice i dodataka pokušava što osobnije prikazati osobu kojoj je okvir namijenjen, najčešće su ključni upravo ti detalji da FigurRama bude što osobnija.

Foto: Promo fotografija

– Za okvire koje radim po narudžbi prvo slažem figuricu, kreiram pozadinu i sve skupa šaljem na uvid naručitelju kako bismo se dogovorili oko detalja. U prosjeku mi treba 4-7 dana, većina vremena prođe u dogovorima i dogovaranju detalja. Nakon finalnog dogovora slijedi modeliranje, printanje i lijepljenje završnog proizvoda.
3D printanje zasad većini zvuči prilično apstraktno. Kako tu tehnologiju pobliže objasniti jednom laiku?

– Prvo, potrebno je napraviti 3D model elementa koji želite napraviti u računalu i potrebno je poznavanje programa za modeliranje. 3D printer koji ja koristim upotrebljava plastiku u trakama koju je moguće nabaviti u raznim bojama. Kroz iglu koja je zagrijana na oko 200 stupnjeva prolazi plastika te se sloj po sloj stvara predmet koji smo prije modelirali. Kad je printanje gotovo, potrebno je još izbrusiti predmet i po potrebi ga obojiti – zaključila je Maja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije