ručni rad

Ovo vrijedi vidjeti: Spilja s ručno rađenim jaslicama adut je Adventa na Gradini

Nikola Zoko
01.12.2022.
u 08:20

Advent na Gradini ove je godine u srebrnom ruhu, kojeg stvaraju lampice hladnijeg, ali intenzivnog sjaja

Genijalnih 12 kilometara božićnih lampica zaštiti su znak ovogodišnjeg Adventa na Gradini!  Poseban Advent u ovom dijelu Europe, počeo je i uz veliki vatromet u kojem su uživali brojni Riječani, ali i turisti. 

Foto: Nikola Zoko

- Jako smo ponosni na ovaj Advent, jer smo vratili sjaj i posebnost Adventa na Gradinu!  Ljudi su to odlično prihvatili, dolaze nam iz cijele regije, želeći biti dio ove priče! - kaže Vedran Babić, glavni organizator ovog eventa otkrivajući zanimljiv podatak. U proteklim godinama, Advent na Gradini je posjetilo čak 300 000 posjetitelja, a ove se godine očekuje preko 60.000. Zanimljivo je da na Gradinu u vrijeme Adventa dolaze susjedi - Talijani i Slovenci, ali i brojne grupe iz kontinentalnog dijela Hrvatske. 

Foto: Nikola Zoko

Advent na Gradini ove je godine u srebrnom ruhu, kojeg stvaraju lampice hladnijeg, ali intenzivnog sjaja. One na poseban način osvjetljavaju zmaja, simbol Trsatske gradine, Rimsku kulu i okolne zidine stvarajući kulisu detaljima predstavljeni na ovom Adventu, posebno najveću europsku krunu – Votivna krunu  koja priča priču o burnoj riječkoj povijest.

Foto: Nikola Zoko

U stari kaštel Gradine, prođite kroz ogroman „poklon“ visine gotovo šest metara koji vas vodi do originalnog ulaza u ovu utvrdu. Ona je, elegantna, svečana i ponosna, ukrašena svjetlom lampica, pružajući svim posjetiteljima dašak blagdanske čarolije ali i onaj prepoznatljivi Adventski šušur. Zvijezda i ovog adventa je Votivna kruna, kraj koje se obavezno fotografirajte te krenite kamenim stepenicama prema gornjem platou s kojeg se možete popeti na  Rimsku kulu. Do samog vrha, a ujedno i najviše točke Trsatske Gradine vode vas vijugave stepenice, a s vrha kule puca pogled na Rijeku i njezinu okolicu uključujući i otoke.

Foto: Nikola Zoko

Kad ste spustite na najnižu točku Gradine, naći ćete se u špilji u kojoj su postavljene unikatne, ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata koje stvaraju  pravi mali grad kojeg čini 12 betlehemskih kućica koje obasjavaju svjetlosni efekti.  U ovom je jaslicama postavljeno 125 različitih figurica koje su izradile vrijedne ruke talijanskih majstora, ali i dopunjene detaljima izrađenim u Rijeci i okolici. Jaslice se sastoje od štalice s Isusom, Marijom i Josipom u pokretima kojima se iz daljine približavaju tri kralja. Vrijedni obrtnici smjestili su se uz stilizirane kućice i izrađuju predmete na svakom kutku grada. Uz prikaz pastira s ovcama, jaslice krase mostovi, mala tržnica, osvjetljenje špilje sa životinjama i trgovi sa živopisnim prikazom iz svakodnevnog života, dok vizualni dojam dodatno krasi vodopad i efekti vatre.

Adventska bajka na Gradini trajat će sve do 6. siječnja. Tijekom cijelog razdoblja posjetitelje očekuje bogat program, raznovrsna gastronomska ponuda i jedinstveni ambijent oplemenjen svjetlošću tisuća božićnih lampica. Svakog vikenda posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu, a u posjetu mališanima svake srijede stižu Djed Mraz i Baka Mraz.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije