spremite se za blagdane

Odaberite drvce za dom iz bajke. Napravite pravu božićnu čaroliju u vašem domu

Shutterstock
20.12.2023.
u 10:18

Ako ste u potrazi za božićnim drvcem, na Njuškalu možete pronaći baš ono koje je po vašoj mjeri. Izbor je velik, a na vama je odluka – prirodno, umjetno ili alternativno drvce

Blagdansko vrijeme adventa i Božića mnogima je najčarobniji dio godine, razdoblje druženja i veselja, trenutaka koji ostaju zapamćeni po dragim osobama u našem životu i zajedništvu s njima. Već tradicionalno, Božić u našim krajevima povezuje se s kićenjem jelke i naših domova, a darovi na božićno jutro u srcima stvaraju toplinu i osjećaj da nismo sami, već da u svome životu imamo drage ljude kojima to želimo i pokazati.

I pravi blagdanski ugođaj počinje upravo u trenutku kada drvce dođe u naš dom pa ga s prijateljima, partnerom ili obitelji ukrašavamo i od njega zajedno stvaramo čaroliju. No odabrati drvce, glavni lik naše božićne bajke, može biti zahtjevan zadatak. Jer, sve češće se u medijima govori o održivosti, ugljičnom otisku, očuvanju okoliša, a s raznih strana dolaze oprečne informacije o tome koje je drvce ekološki prihvatljivije – umjetno, posječeno, ono u tegli ili pak neko alternativno. Doista, svako od njih ima svojih pozitivnih i negativnih utjecaja na okoliš, koje je dobro poznavati, a kojegod da odaberete, ako ga pravilno tretirate, može biti eco friendly.

Prirodno drvce – posječeno ili u tegli

Nema boljeg božićnog ugođaja nego kada s okićene jelke domom se širi miris prirode. Prirodno božićno drvce daje onaj “touch”, koji nas često veže za djetinjstvo i budi uspomene na najljepše trenutke. I mnogi možda misle kako odabirom prirodne jelke utječemo negativno na populaciju drveća i narušavamo ekosustav, to baš i nije tako. Naime, prava božićna drvca obnovljivi su resurs i ne rezultiraju zagađenjem ako se odgovorno recikliraju ili odlažu. Kako su danas sva božićna drvca, koja možete kupiti, većina uzgajana upravo da bi nam uljepšala blagdane i nisu rezultat sječe šuma, ne trebate se brinuti hoće li baš vaše drvce ujedno značiti manje kisika na Zemlji i veći ugljični otisak.

Zapravo, većina prirodnih drvaca nakon blagdana vraća se u prirodu, reciklirajući se u malč koji se koristi kod uređivanja krajolika i u vrtlarstvu, a drva razrezana u sitne komadiće rabe se kao materijal za prekrivanje pješačkih staza i igrališta za djecu. No možete se odlučiti i za drvce koje je već posađeno u teglu jer ono uvijek nakon blagdana možete presaditi negdje u prirodu.

Kako potraga za prirodnim drvcem može biti vremenski zahtjevna, svoje prirodno drvce možete odabrati i na Njuškalu, u samo nekoliko klikova.

Foto: Shutterstock

Za duži vijek trajanja – umjetno drvce

Ako ste od onih koji se radije odlučuju za umjetno drvce, važno je znati da je riječ o skupljem, ali dugoročnom rješenju. Nakon što blagdani završe, ovo drvce samo sastavite i vratite u kutiju do sljedeće godine. Iako su umjetna drvca napravljena od nerazgradive plastike, pravilnim čuvanjem i ponovnom upotrebom, barem deset godina, ekološki možete opravdati njihovo korištenje.

Naime, tek nakon tako dugoročne upotrebe, njihov ugljični otisak izjednačuje se s onim koji nastaje kupnjom prirodnog drvca svake godine. Na Njuškalu imate širok izbor umjetnih drvca, onih koja su već korištena, ali i posve nova. No želite li izbjeći nerazgradivu plastiku, a ne želite prirodno drvce, na Njuškalumožete pronaći i segment alternativnih božićnih jelki. Riječ je najčešće o “drvcima” koja su načinjena od recikliranih materijala i prilično su maštovita i originalna.

Dakle, hoće li vaš dom za blagdane uljepšati prirodno ili umjetno drvce, izbor je na vama. No Njuškalo je ovdje da vam olakša kupnju i izbor jer sve možete pretraživati iz topline svoga doma. Naravno, uz sigurnosni sustav za plaćanje PayProtect i sigurnu dostavu od 0,90 eura Njuškalo čuva vaš novac dok drvce sigurno ne stigne na vaša vrata i dok vi ne potvrdite da je upravo onakvo kakvo ste naručili. 

Neka i ovaj Božić u vašem domu bude čarobna bajka.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije