Domaći produkt dizajn

Neobična izložba: Dizajn, bebe i zimske gume

Neobična izložba: Dizajn, bebe i zimske gume
Foto: Dom i vrt
1/3
27.12.2012.
u 00:32

Dizajn kao generator poduzetništva, zapošljavanja i čuvanja etnološke baštine.

ReAktor, udruga za pokretanje razvoja domaćeg produkt dizajna, otvara izložbu „Neobični scenariji“ koja prikazuje stvarne uvjete nastanka domaćeg produkt dizajna u kontekstu hrvatske neproizvodno orijentirane sredine i neprirođene joj kulture inovacije.

Autentične vrijednosti

Izložba istražuje scenarije nastanka nekih već javnosti poznatih radova, želeći ukazati na moguće puteve razvoja, istinski učinkovitog poticanja sinergije dizajna i obrta – kao jedne, ne samo minimalno potrebne tehnologije za izvedu bilo koje vrste proizvoda - nego i generatora društvenog poduzetništva, zapošljavanja i afirmacije etnološke baštine.

Na izložbi će se predstaviti nastanak u cijelosti ručno izrađene samostojeće lampe

Izložba se temelji na počelu da dizajn nije ideologija ljepote, već sredstvo artikulacije proizvodnje, rješavanja problema, održivog razvoja i razvoja autentičnih kulturoloških vrijednosti.

Izložba se otvara u subotu 22.prosinca u 17 sati u izložbeno-prodajnom prostoru Intera (Ilica 168a), a traje do 31. prosinca 2012. Koncept izložbe osmislio je Nikola Radeljković, dizajner iz Numen/ForUse, u kustoskom tandemu s Ivanom Fabrio, docenticom na Studiju dizajna u Zagrebu. Izložba “Neobični scenariji” je dio projekta ReObrt.

– Uspostavom fleksibilnijih paradigmi obrta i dizajna moguće je ostvariti neobične scenarije inovativnog poslovanja, gdje je oblikovanje sustava osnova, a dizajn i tržišno korištenje artefakta logična posljedica. Bilo da je riječ o dizajn obrtu koji koristi industriju kao outsourcing, očuvanju etnografskog blaga kao žive ekonomske aktivnosti ili upošljavanju posebnih društvenih skupina, ljepota projekata pokazanih na izložbi nije u njihovom materijalnom rezultatu, već u kreaciji povezivanja razbacanih proizvodnih i društvenih potencijala, u pisanju neobičnih scenarija mogućeg razvoja – kazao je Nikola Radeljković.

Dizajnerice su istraživale prenamjenu bizovačkih nošnji s namjerom da one zažive u svakodnevici

Osnivači i voditelji Reaktora su Tatjana Bartaković (Narativ), Ivana Fabrio (Studij dizajna), Andrea Hercog (samostalni produkt dizajner), Nikola Radeljković (Numen/ForUse) i Koraljka Vlajo (MUO).

Bizovačke vezilje

Jedan je scenarij Lightwear – reanimacija ručnog rada i etnografske baštine. Na izložbi će se predstaviti nastanak u cijelosti ručno izrađene samostojeće lampe Lightwear (dizajn: Nina Bačun, Roberta Bratović) posvećene reanimaciji vrijednosti ručnog rada i motiva bušenog veza. Dizajnerice su istraživale prenamjenu dijelova bizovačkih nošnji s namjerom da one zažive još jednom u svakodnevnom životu, jer iako još uživaju kultni status jedino u domovima naših baka, danas više nisu potrebne u svrhu miraza. Lightwear je realiziran u suradnji s Katarinom Pejaković, vrsnom veziljom iz Bizovca, jedne od rijetkih koje se time još uvijek aktivno bave. Među inima tu je i scenarij “3 dizanjera, 2 bebe, zimske gume i slomljena noga”.

NE PROPUSTITE: Hrvatski izum hands-free ključ: Otvaranje vrata bez ruku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije