Domaći dizajn

Bivši ‘statusni’ simboli doživjeli su stilski remont i postali hit

oh my deer skulpture
Foto: Davor Lovrić Jovanović
1/18
05.04.2016.
u 08:30

Samouki dizajner Davor Lovrić Jovanović oblikuje i izrađuje životinje od papira, čije su preparirane verzije, lovački trofeji, krasile nekoć dnevne sobe

Papir je medij kojim se vole igrati ne samo grafički i industrijski nego i produkt dizajneri. Interes za oblikovanje ovim materijalom postoji otkad je izumljen u Kini, u 2. stoljeću prije nove ere.

Tada je otprilike i nastao origami, drevno japansko umijeće izrade ukrasa od papira. I danas je papir dizajnerima izazov, i to za kreiranje, zbog svoje krhkosti, neotpornosti na vlagu te lake zapaljivosti, ‘rizičnih’ uporabnih komada – fotelja, polica za knjige, ormara ili pak rasvjetnih tijela.

Foto: Davor Lovrić Jovanović

Novinski tekst je kriv za sve

Sjetimo se samo domaćih primjera – kartonskih polica Nevena Kovačića, Stripes lampi Davorina Kulaša ili najnovije kolekcije Papirli lustera Ksenije Jurinec. Njima se pridružio i samouki dizajner Davor Lovrić Jovanović. Ljubav prema dizajnu i unutarnjem uređenju i jedan novinski članak o poligonalnoj zidnoj skulpturi nagnale su ga da se upusti u izradu figure glave jelena od kartona. No, nimalo nebitan motiv bio je i novac.

– Odmah su mi se svidjele te skulpture prikazane u članku i poželio sam za svoj dom nešto slično. No za mene kao običnog studenta cijena je bila previsoka pa sam odlučio istražiti kako samostalno napraviti svoju skulpturu – objašnjava Davor, inače student Građevinskog fakulteta u Osijeku kojeg je, kako kaže, spletom okolnosti upisao nakon srednje Umjetničke škole. Ali, kako se pokazalo, tehnički fakultet ovdje mu je bio dodatni plus.

Foto: Davor Lovrić Jovanović

Ništa bez računala

U izradi Davor kreće od obrade 3D modela životinje na kompjutoru, zatim je stilizira na poligone te ih na kraju izrezuje s pomoću uređaja sličnog printeru. Kada izreže dijelove, papir savija na označenim mjestima i tada sve lijepi u konačni oblik.

– Kako nikada prije nisam ništa slično radio, ovo je bio izazov za mene – priznaje Davor koji je već svojim prvim modelom jelena i objavom fotografije na Facebooku pobudio interes prijatelja te ga je nekoliko njih pitalo da i njima izradi po primjerak. A onda je priča krenula dalje – jedan osječki restoran imao ih je izložene u svojoj kućici u sklopu adventskog sajma i tako je stvoren brend ‘Oh my deer’ u kojem Davor stvara ne samo dekoracije jelena nego i drugih životinja – ovna, vepra, jednoroga, zeca, psa te gorile na koju je, kako ističe, posebno ponosan.

Foto: Davor Lovrić Jovanović

– Tvrtka King Kong Agency iz Osijeka zamolila me da im napravim gorilu koja bi bila poveznica s njihovim imenom – kaže Davor koji zasad još nije odlučio hoće li se ozbiljnije nastaviti baviti dizajnom. Uživa u izradi figura i osjećaju zadovoljstva nakon što dovrši neku od njih, znajući da će tako nekoga usrećiti.

Foto: Davor Lovrić Jovanović
Nakon jelena, na red su došle i ostale životinjske vrste te čak i jedan gorila, rađen po narudžbi kao ‘zaštitno lice’ jedne osječke tvrtke

>>Nova kartonska priča Davorina Kulaša: super stalak za olovke

Komentara 1

SE
sestrićna
10:23 05.04.2016.

odlično...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije