ODUZIMA DAH

Veličanstvena kamena bajka na otoku Hvaru

vila belpur hvar pitve
Foto: Eduard Hanna
1/40
24.09.2016.
u 10:00

Velebna vila Belpur u Pitvama izrvstan je spoj tradicionalne dalmatinske i moderne arhitekture, u potpunosti podređena potrebama suvremenog načina odmora

One najljepše destinacije za ljetovanje i odmor uglavnom su i najpopularnije i već davno otkrivene, pa ih često znamo izbjegavati zbog gužve i zabavnog, ali i hektičnog partijanerskog šušura koji nas počesto podsjeća na urbane sredine iz kojih smo se i maknuli kako bi osjetili tišinu, povratili mir i imali pogled usmjeren na more, zelenilo, netaknutu prirodu...

Imajući to u vidu, investitori su svoj ljetni dom na naj-trendi jadranskoj lokaciji, prekrasnom Hvaru, napravili u njegovoj unutrašnjosti, ali dovoljno blizu plaže i svih drugih 'civilizacijskih' sadržaja. Novosagrađena vila Belpur, koja je ime dobila po vrsti hvarske lavande, nalazi se u središnjem dijelu otoka, selu Pitve.

Foto: Eduard Hanna

Najstarije mjesto na Hvaru po mnogočemu je specifično: bujna i mirisna vegetacija kojom su okružene kuće, sačuvana stoljetna arhitektura tipičnog dalmatinskog sela,uske popločane ulice i male pjacete. Stoga i ne čudi da su mnogi stranci, naročito Englezi, upravo ovdje poželjeli kupiti svoju kuću za odmor ili barem redovito dolaziti na ljetovanje. Dodatni bonus je povoljan položaj – svega pet minuta vožnje do Jelse te par minuta više do pitavske plaže u Zavali.

Foto: Eduard Hanna

Najnovije arhitektonsko zdanje u selu projektirao je Damir Taslak i njegov ured Beidengl, dok su vlasnici poželjeli sami opremiti i stilski osmisliti interijer.

- Uređenje vile nismo prepustili stručnjacima jer smo od početka imali jasnu viziju što želimo, a to je da zadržavanje tradicionalnih elemenata mjesta i njihove spajanje s modernim tehnologijama sadašnjice – ističu vlasnici.

Foto: Eduard Hanna

Osim uređenja, isto se načelo se provodilo i u eksterijeru – pročelju i okućnici u kojima dominira kamen, drvo te mediteransko bilje. Suvremeni dodatak ovdje je roštilj i 'lounge zona za odmor' te bazen od 45 četvornih metara koji, s obzirom da je cijela parcela na malenom brežuljku, nudi privatnost, a istodobno i pogled na okolna brda i dobar dio Hvara. Unutrašnjost vile ništa je manje atraktivna: na 300 četvornih metara, osim prostora za stanovanje, krije i vinski podrum, spa, finess i sobu za igranje.

Foto: Eduard Hanna

Svi ti dodatni sadržaji nalaze se u podrumu, koji je kamenim stepeništem direktno povezan sa dnevnom zonom. U njoj se nalazi kuhinja, veliko blagovanje koje može primiti i veće društvo, prostran dnevni boravak te mali gostinjski toalet. Gornja etaža rezervirana je za četiri spavaonice i njima pripadajuće spavaonice. Iz svih prostorija vile pruža se veličanstven pogled na more i Jelsu, odnosno na okolna brda, Pitve i crkvu sv. Jakova. Kako bi taj pogled bio što bolji, arhitekti su u sve prostorije stavili velike otvore, oplemenivši većinu ih dodatno zavjesama koje služe i kao sjajan dekor. No, neki prozori ostali su potpuno 'slobodni'.

Foto: Eduard Hanna

- Prozori odnosno klizne stijene u dnevnoj sobi imaju zavjese boje pijeska jer nismo htjeli da zatvaraju prostor, a niz prozora koji se protežu od kuhinje do blagovanja ostavili smo bez zavjesa da ne ometaju ono što se vidi vani. Naime, s te strane pogled seže na maslinik star nekoliko desetaka godina koji ovako ostavlja dojam kao da je sstavni dio kuhinje i blagovaonice.

Foto: Eduard Hanna

U opremanju cijelog interijera su također korištene svijetlije nijanse, s prevladavajućim bež nijansama koje stvaraju poveznicu s plažom i pijeskom. Istodobno, stvaraju dojam prostornosti te mira i spokoja. Detalji u jarkim bojama dodani su kao osvježavajući stilski akcenti, koji ovaj ljetni dom čine nezaboravnim.

Foto: Eduard Hanna

>>Vila s veličanstvenim pogledom na Primošten i otoke

Komentara 1

LU
Lujo13
21:27 24.09.2016.

Prekrasno, provjereno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije