KAKO GA ODABRATI

Lov na majstora: igrajte po pravilima ili vas čeka šteta

majstor
Foto: Thinkstock
15.04.2015.
u 12:47

Kada se radi o radovima u domu, preporuka je najveća garancija najbolje kvalitete

Svi koji su ikada trebali u svom domu hitnu intervenciju ili brzi popravak, primjerice zbog puknute cijevi, pokvarenog bojlera i prekida struje, svjesni su kako je teško pronaći dobrog i kvalitetnog majstora koji će posao obaviti profesionalno, brzo i po uzusima struke. Oglasnici su preplavljeni oglasima kvazimajstora, kojima je jedina referenca povoljna cijena.

Međutim, niža cijena, kao uostalom i u većini drugih životnih situacija, u pravilu znači i manju kvalitetu, što često rezultira novim troškovima i novim majstorima, tako da na kraju oni koji su željeli uštedjeti prođu najskuplje. Stoga se, prije nego što za radove angažirate “prijateljeva prijatelja koji se razumije u instalacije”, obratite savjetovalištu za potrošače te se raspitajte kako i gdje pronaći odgovarajućeg majstora.
Bazu podataka o obrtnicima (majstorima) možete pronaći na internetskoj stranici Hrvatske obrtničke komore te na internetskoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta.

Efektivan rad

– Najvažnije je angažirati majstora koji je registriran za obavljanje određenog posla jer osim što se tako borite protiv rada na crno, izbjeći ćete brojne probleme i neugodnosti ako usluga ili posao ne budu obavljeni dobro – objašnjavaju u društvu Potrošač navodeći:

– Ako se radi o značajnijim radovima, izgradnji, dogradnji, preuređenju ili popravku na nekom objektu, obvezno treba sastaviti pisani ugovor.

Naravno, postoje i oni radovi koji se naplaćuju po satu, a ne po opsegu posla. Valja biti prilično oprezan i izbjeći zamke poput dugog čavrljanja, dogovaranja o poslu ili razgovora o trivijalnim stvarima. Na taj način vi gubite i vrijeme i novac. Da bi majstor bio maksimalno efektivan u vašem domu tijekom sati koje radi, slijedite sljedeća pravila:

O svim detaljima posla dogovorite se telefonski. Tako ćete osigurati da majstor dođe opremljen svim potrebnim alatom i materijalima za posao. Provjerite koje bi sve poslove majstor mogao obaviti po kući tijekom jednog dolaska. Prije dolaska majstora, pobrinite se da prostor u kojemu posao treba obaviti bude raščišćen te da ima neometan pristup kvaru. Također se pobrinite da mjesto bude dobro osvijetljeno kako bi majstor mogao neometano raditi.

Foto: pixabay

Na taj način majstor će izići iz vaše kuće u najkraćem mogućem roku, a račun će biti sveden na minimum. Zakon o zaštiti potrošača određuje da je majstor dužan ispostaviti predračun s opisom radnji koje će obaviti, materijalom koji će potrošiti i cijenama za to, ako je vrijednost radova veća od 500 kuna. Isti Zakon određuje da se s predračunom možete suglasiti i potpisati ga ili tražiti izmjene ako niste s njime suglasni.

Ako ste potpisali takav predračun, a majstor mora raditi nešto što nije dogovoreno i ako to povećava račun za više od 10 posto, majstor je dužan tražiti vaš pisani pristanak. Ako ga nije tražio, niste dužni platiti tako povećane izdatke. Dakako, sve to odnosi se na činjenicu da radite s registriranim majstorom.

Cijena i kvaliteta

Naravno, svatko se barem jednom susreo s majstorima koji popravke po kućama obavljaju u slobodno vrijeme ili na crno. Najčešće se do njih dolazi na preporuku i u pravilu su povoljniji. Međutim, angažirate li takvog majstora, budite svjesni da ga nikakav zakon ne obvezuje i da u slučaju da ste nezadovoljni obavljenim poslom ovisite o njegovoj dobroj volji da napravi izmjene. Odlučite li se za takav angažman, majstora prije suradnje provjerite, zatražite preporuke zadovoljnih klijenata ili se raspitajte o dosadašnjem iskustvu.

Među onima koji rade na crno ima i pravih majstora koji će korektno, brzo i povoljno obaviti traženi zahvat, ali ima i onih koji uopće nisu stručni za poslove kojih se laćaju. Osim o stručnosti majstora, kvaliteta izvedenog rada znatno ovisi i o korištenom materijalu, potrudite se postići optimalan omjer između cijene i kvalitete. Pravi majstor i u tom segmentu trebao bi vam biti od pomoći, posebice radi li se o stvarima u koje se ne razumijete.

Komentara 1

NI
Nikomah95
15:23 15.04.2015.

treba pitati premijera.on je imao sličnih problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije