ISTRAŽILI SMO

Kupaonica je intimno srce doma. Evo ključnih pravila kako je dobro urediti!

kupaonica
Foto: Thinkstock
18.06.2019.
u 08:36

Kupaonice su mnogima najdraže mjesto u domu, za opuštanje u kadi ili uživanje pod tušem...

Kuhinja je srce doma, dnevni boravak oaza druženja, u spavaćoj sobi provedemo trećinu života, a kupaonica je najintimnija prostorija u domu i njezino uređenje ima svoja čvrsto zadana pravila.

– Uređenje kupaonice uvijek je proces koji osim individualnih potreba sadrži određene minimalne elemente vezane uz samu funkciju kupaonice te ovisi o nekoliko glavnih faktora – podsjeća arhitekt Bernard Dominiku.

U planiranju kupaonice najvažnije je odrediti njezinu prvu namjenu – različito ih uređujemo ako je u prostoru samo jedna kupaonica, ako uz glavnu imamo i pomoćnu kupaonicu, ako je smještena uz spavaću sobu, ako je njezina prvenstvena funkcija da bude wellness oaza, ako je dio dnevnog boravka... Namjena, a zatim tlocrtni oblik i veličina, kvadratura i volumen te budžet kojim raspolažemo za uređenje diktira njezino uređenje. Valja naglasiti i da se s tehničke i izvedbene strane kupaonica razlikuje od ostalih prostorija u stanu kako funkcijom tako i izvedbom.

Foto: pixabay

– Kupaonica mora imati osiguran dovod i odvod vode, posebnu oblogu pregradnih zidova te posebno izolirane zidove i podove, posebice oko tuša ili kade te svojim oblikom i veličinom može primiti osnovne elemente (umivaonik, zahodsku školjku i tuš, odnosno kadu) te dodatne (bide, wellness-elemente, strojeve za pranje, sušenje i održavanje rublja, pisoar...) – kaže Bernard Dominiku dodajući kako zbog vode i drugačije mikroklime kupaonica zahtijeva posebne podne i zidne obloge, tj. vodootporne materijale.

Prozračivanje

Najčešći materijali koje koristimo za uređenje kupaonica keramičke su pločice, epoksi smole, kamen, drvo, ali i novi monolitni materijali i premazi koji se sve više upotrebljavaju. Zbog same funkcije kupaonice i mikroklime koja u njoj vlada vrlo je važno da kupaonica ima mogućnost provjetravanja – bilo prirodnog, kroz otvor ili prozor, ili mehaničkog, uz pomoć različitih vrsta ugradbenih ventilatora. Neventilirana ili nezračena kupaonica može imati zdravstveno vrlo lošu mikroklimu koja pogoduje razvoju plijesni, različitih bakterija, a često i neugodnih mirisa kojih se teško riješiti. Na to treba svakako računati pri projektiranju kupaonice.

Foto: pixabay

Za male kupaonice

Treba voditi računa i o estetici. Tako u malim kupaonicama nije poželjno stavljati pločice velikih formata i/ili masivne sanitarije. Kupaonički namještaj trebao bi biti integriran u niše ili zone tako da ne smetaju pri korištenju. Za to je preporučljivo iskoristiti prostor ispod umivaonika, iznad perilice ili WC školjke. U manjim kupaonicama dobro je koristiti proizvode poput ugradbenih vodokotlića, umivaonike s integriranim namještajem, ogledala s integriranom rasvjetom i ormarićem, kadu s funkcijom tuša, bide i WC spojene u jedan element ili čak umivaonik i WC spojene u ekološki element. Na tržištu je cijela paleta inovativnih proizvoda koji štede prostor i ne otežavaju kretanje u kupaonici. Treba pametno odabrati jer uz dobar izbor elemenata i mala kupaonica može biti skladno uređena.

Rasvjeta

Važnu ulogu ima i umjetna rasvjeta. Dijelimo je na onu usmjerenu, primjerice, iznad ogledala ili tuša i centralnu rasvjetu koja uvijek treba imati odgovarajuću zaštitu od vlage ili biti niskonaponska. Dobro je koristiti bijele žarulje jer daju najbolju svjetlost, a njihovim korištenjem izbjegavaju se nepotrebni odsjaji. Glavni krivac za različite odsjaje žarulje su s prozirnim staklom. Poželjno je postavljanje rasvjete uz ogledalo jer pruža najbolje svjetlo i umanjuje sjene. Rasvjetu treba staviti na obje strane ogledala, u visini lica.

Tuš ili kada?

Kada je u pitanju odluka kada ili tuš, a nema mogućnosti za oboje, valja napomenuti da svaka kada, ako za nju ima prostora, može upotrebom odgovarajućeg paravana postati tuš kada. No taj izbor najviše ovisi o individualnim navikama i afinitetima korisnika. Moderne kupaonice s jedne strane opremaju se jednostavnim tuševima koji se izvode uz pomoć tuš kade (od akrila kao najraširenijeg materijala za tuš i klasične kade) ili pak samo uz pomoć paravana koji čini kabinu. Pod je najčešće izveden od keramičkih pločica, metalne nehrđajuće kadice obložene vodootpornim drvom ili kao monolitni pod od epoksija i sličnih materijala.

Foto: pixabay

Wellness oaza

Raste i trend kupaonica koje su nove wellness oaze doma, svojevrstan dnevni boravak s mogućnošću opuštanja u vodi, sauni, kromoterapiji... dok se gleda TV ili sluša omiljena glazba. Za takve kupaonice postoji niz individualnih rješenja i elemenata – poput samostojećih kada, kada uzidanih u prostor kao i multifunkcionalnih kada s mogućnošću hidromasaže, naslonima za glavu, svjetlima i zvučnicima. Dakle, izbor je velik, a na korisnicima ostaje da u skladu s prostorom, funkcijom i, naravno, financijama kojima raspolažu uz pomoć stručnjaka pronađu najbolje rješenje za svoj wellness.

Dvije kupaonice

Postoji li mogućnost da u interijeru budu dvije kupaonice, najbolje je jednu opremiti klasičnom kadom, a drugu tuš-kabinom. Klasične kade dobrodošle su u obiteljima s malom djecom, a vole ih i vlasnici kućnih ljubimaca... Uz sve pogodnosti tuš-kade prihvatljivije su za starije osobe jer su ulazak i izlazak iz klasične kade često zbog slabije pokretljivosti i opasnosti od ozljeda otežani. Inače, kupaonica je izuzetno opasno mjesto u kojem se često može stradati. Stoga uvijek treba odabrati protuklizne pločice. I zapamtite – podne pločice mogu na zid, ali zidne nikako na pod.

Foto: pixabay

Mokra soba

Mokra soba vrsta je kupaonice koje je osmišljena tako da se cijelom svojom površinom koristi kao prostor za tuširanje. Pod takve kupaonice mora imati dobro proračunat nagib prema odvodu kako bi voda mogla nesmetano otjecati. Zadržavanje vode može izazvati poplavu. Takve prostorije, u pravilu, nisu velike, a katkada su integrirane u prostor velikih kupaonica pa onda čvrstom pregradom od njih i odvojene. Mokre sobe mogu se urediti različitom kupaoničkom opremom.

Tuševi

Pri odabiru tuša, ovisno o vrsti i jačini mlaza koji preferirate, najvažniji je izbor glave tuša. Danas možete birati između onih koji omogućavaju znatnu uštedu vode i energije, zatim one sa stupnjevanjem jačine mlaza, parnih tuševa koji uz pomoć generatora proizvode paru kad se tuširate... Po vrsti ugradnje nadglavni se tuševi dijele na podžbukne i nadžbukne. Po smještenosti u tuš-kabini dijele se na stropne ili zidne, a po obliku na okrugle, pravokutne ili četvrtaste. Izuzetno su popularni “rainshover” i tuševi s masažnim mlaznicama ili oni koji imitiraju vodopad.

Grijanje

Pri uređenju kupaonice valja voditi računa i o grijanju jer nema ničeg ljepšeg od tople kupaonice. Ako je u stanu provedena bila koja vrsta centralnog grijanja, za kupaonicu su izvrsni rešetkasti zidni radijatori jer ujedno služe i za držanje ručnika ili pak sušenje rublja. Drugi način grijanja kupaonice mogu biti električni radijatori, različite vrste kupaoničkih grijalica, a sve je popularnije i postavljanje električnih mreža za podno grijanje koje se postavljaju ispod keramičkih pločica ili drugih vrsta podnih obloga.

Foto: pixabay

Slavine

Cjenovno vrlo različite, slavine mogu biti keramičke, od inoksa ili gusa, s kuglastim ventilom ili uloškom... Slavina se može na vodovodnu instalaciju spajati izravno na zid iznad elementa, primjerice umivaonika, ili ima mjesto predviđeno za njezinu ugradnju. Kod slavine s uloškom koja ima jednu ručku jačinu protoka reguliramo u smjeru gore-dolje, a temperaturu lijevo-desno. Slavina s kuglastim ventilom otvara vodu podižući ručku gore – prema nazad. Sve su popularnije i tzv. štedne slavine s ugrađenim uređajem koji smanjuje potrošnju vode i do 40 posto, što je posebno korisno u kupaonici u kojoj trošimo i do 80 posto vode u kućanstvu.

Ogledala

Svaka kupaonica mora imati i svoje ogledalo – što veće, to bolje. Uobičajeno je da prati dimenzije umivaonika. Ogledala se mogu izravno lijepiti na ožbukani zid ili na pločice, a mogu se objesiti i s okvirom. Osim što imaju zadaću da nam pomognu pri svakodnevnoj higijeni (šminkanju, češnjanju, brijanju, pranju zubi ili umivanju), ogledala mogu imati i zadatak vizualno povećati prostor. Dobro postavljeno ogledalo može osigurati osjećaj prozračnosti i smanjiti osjećaj klaustrofobičnosti u malim kupaonicama. Uz uobičajeno postavljanje ogledala iznad umivaonika, moguće ga je postaviti i na vrata kupaonice.

Foto: pixabay

Hidroizolacija

Uređenje kupaonice je skupo, a svaka promjena samo jednog elementa znači nove i skupe radove. Najvažniji radovi u kupaonici vezani su za kvalitetno postavljenu hidroizolaciju na kojoj se ne smije štedjeti. Procuri li negdje, bit će to doista velik i skup posao koji nitko ne priželjkuje. Postoje različite vrste hidroizolacije, a izbor treba povjeriti arhitektu ili građevinaru. Radove na postavljanju izolacije treba provjeriti kvalitetnom i povjerenom majstoru, a pri postavljanju odabrane hidroizolacije treba se strogo držati uputa proizvođača.

Vodokotlići

Vodokotlići mogu biti niskomontažni ili visokomontažni, ugradbeni ili monoblok zajedno s WC školjkom... Pri izboru valja pripaziti jer se tijekom godina može dogoditi da ga je potrebno zamijeniti.
WC školjke mogu biti montirane na pod ili obješene o zid. Ovaj način ugradnje češće se preporučuje visokim ljudima. Dobro je i znati da konzolne WC školjke, uz to što su trenutačno u trendu i arhitekti ih vole, imaju dobru kvalitetu ispiranja koja se oslanja na veliku zapreminu ugradbenog vodokotlića.

>>Ova čudna rješenja za male prostore zaista funkcioniraju

Komentara 1

BR
branimirgr
17:47 27.01.2018.

Osim svega navedenog, potrebno je odraditi i kvalitetnu hidroizolaciju jer bez nje sav ostali trud pada u vodu. Preporuka je uvijek da se angažira stručna tvrtka za izvođenje radova... Ja sam neke savjete pronašao i na stranici jedne tvrtke: www.grb.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije