Mala škola uređenja

Kuhinja na otvorenom – vaš adut za proljetno-ljetnu sezonu

ljetna kuhinja
Promo fotografija
15.06.2022.
u 12:16

Kako jednostavno i funkcionalno urediti ovaj prostor, savjetuje Ankica Juričević

Lijepo vrijeme potiče nas da mnoge svakodnevne aktivnosti preselimo van pa tako i da kuhamo. Ako imate mjesta za kuhinju na terasi ili vrtu, i vi možete uživati u čarima ljetne kuhinje bez obzira živite li na moru ili kontinentu.

Foto: Thinkstock

Kuhinja na otvorenom, osim što će vam omogućiti boravak na svježem zraku, ujedno će riješiti problem zagrijavanja i širenja mirisa u interijeru tijekom ljeta. Druženje s obitelji i prijateljima dok kuhate vani neprocjenjivo je.

ljetna kuhinja
1/17

Kako ćete osmisliti i urediti vašu ljetnu kuhinju, ovisi o tome želite li imati sve što ima jedna kuhinja u interijeru ili samo najnužnije elemente. Sve ovisi o tome koja će joj biti namjena, hoćete li je koristiti samo za spremanje hrane za užu obitelj ili će ona biti ujedno zamjena za dnevni boravak i mjesto druženja s prijateljima.

Foto: Thinkstock

Za uređenje komforne ljetne kuhinje ista pravila vrijede kao i kod uređenja unutarnje kuhinje, pa će vam biti potrebno osigurati odvod i dovod vode, struju i (ili) plin. Ono što nikako ne bi ste trebali izostaviti je roštilj, koji ćete zasigurno često koristiti dok traje ljeto. Kod nekih jednostavnijih kuhinja roštilj je jedino rješenje za spremanje hrane i on je centralni element kuhinje. Svakako će vam dobro doći i hladnjak za držanje pića i ostalih namirnica, kako ne biste svaki čas trčali unutra i van. Da bi što dulje trajao, hladnjak bi trebao biti smješten zaseban element.

Kod uređenja kuhinje na otvorenom birajte materijale koji su otporni na atmosferske utjecaje i laki za održavanje. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika dobar su izbor. Idealan materijal u koji ugrađujemo elemente u kuhinji na otvorenom jest kamen. Zanimljiva rješenja mogu se izvesti i od betona.

Foto: Thinkstock

Radnu plohu kuhinje možete obložiti keramičkim pločicama ili granitom. Ako uređujete ljetnu kuhinju uz kuću na moru, idealno rješenje bilo bi korištenje autohtonog kamena za oblaganje.

Za podne obloge, osim kamena, birajte protuklizne keramičke pločice i tikovinu ili neku drugu egzotičnu vrstu drveta otpornog na vanjske utjecaje. Kako biste je zaštitili od padalina i jakog sunca, bilo bi poželjno kuhinju natkriti. Na koji način ćete je natkriti i koji materijal ćete koristiti za natkrivanje, ovisit će o stilu kuhinje i namještaju (stol i stolci).

Važno je pravilno ukomponirati boje i sve skupa stilski uskladiti s vanjskim izgledom kuće ili zgrade. U funkcionalnoj i lijepo uređenoj kuhinji na otvorenom bit će milina kuhati i družiti se s obitelji i prijateljima tijekom cijelog ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije