NEOBIČAN PROJEKT

Kuća u potpunosti izrađena od otpada: kao materijal poslužile i britvice

kuća od otpada
Foto: Dezeen
15.04.2015.
u 14:58

Više od 85 posto materijala od kojeg je zgrada izgrađena čini otpad s obližnjih gradilišta i domova, a sve su sagradili studenti i šegrti

Studio BBM za održivi dizajn sa studentima Sveučilišta u Brightonu u britanskom Essexu dizajnirao je prvu kuću u Ujedinjenom Kraljevstvu izgrađenu od otpada.

Više od 85 posto materijala od kojeg je zgrada izgrađena čini otpad s obližnjih gradilišta i domova, a iskorištene su plastične britvice, dvije tone starih traperica, videokasete, 4000 kutija za DVD-e, 2000 disketa, deset tona ostataka krede s obližnjih gradilišta, 2000 bačenih tepih-pločica i 20.000 četkica za zube, pri čemu je sudjelovalo 253 studenta i šegrta. Većina otpada ugrađena je u zidove kao izolacija čija će se učinkovitost nadzirati.

Dvije tisuće recikliranih vodootpornih tepih-pločica postavljeno je na fasadu. Drveni okvir zgrade napravljen je od dasaka s obližnjeg gradilišta. U izgradnji su upotrijebljeni i organski materijali pa su tako za bolju energetsku učinkovitost  i zadržavanje topline zidovi izgrađeni od prešanih ostataka krede i cigle.

Što sve je još iskorišteno za izgradnju kuće od otpada, pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije