savjet stručnjaka

Ključni koraci pri uređenju dnevnog boravka, ovih sedam nikad ne preskačite

BoConcept
04.12.2021.
u 07:00

Dnevne sobe su multifunkcionalni prostori, pa im je potrebna rasvjeta za sve različite zadatke koje trebaju obaviti

Da bi neki prostor, stan ili kuća, postali dom potrebno je uložiti malo više od pukog opremanja. Tu pomoć i stručnost dizajnera interijera postaju ključne. Bilo da obnavljate cijelu kuću, uljepšavate kuhinju ili birate novu boju kako biste osvježili dnevnu sobu - ove korisne smjernice ne smijete propustiti. Dizajnerica interijera Vanessa Arbuthnott dijeli svoje dizajnerske savjete i tajne kako biste i vi uredili svoj prostor u pravi dom, s ugodnom i toplom atmosferom.

Foto: BoConcept

Zapamtite da je to vaš dom. - Nema nikakvih pogrešaka u dizajnu interijera, svatko ima potencijal dizajnirati vlastiti dom - kaže Vanessa Arbuthnott. Samo je potrebno sagledati veću sliku. Uzimanje u obzir najnovijih trendova je vrijedno, ali uvijek dodajte neki svoj detalj kako biste prostor učinili posebnim. Dom je mjesto gdje provodite većinu vremena pa vas prostor mora odražavati.  Počnite kombinirati boje koje želite koristiti za zidove ili tapete, namještaj, rolete i zavjese. Treća boja mogla bi biti sjajan izbor za jastuke, svjetiljke, poplune i pribor kao što je stolnjak ili čak slika. Tri boje su uvijek bolje od dvije - koristite ih u cijeloj prostoriji. 

Foto: BoConcept

Zapamtite da se boje mogu mijenjati ovisno o osvjetljenju, pa kupite uzorke i bojite - upozorava Vanessa te dodaje: -Obojite najmanje površinu A2, na najsvjetlijim i najtamnijim zidovima u istoj prostoriji - da vidite kako prirodno svjetlo utječe na odabranu nijansu. Ovo je osobito učinkovito za pronalaženje najbolje bijele boje. Isto vrijedi i za tapete.

Foto: BoConcept

Ako imate prazno platno, lakše je, ali češće moramo raditi s postojećim sofama ili tepisima itd. Pažljivo pogledajte tepih i vidite možete li raditi s bojama unutar njega. Možda možete presvući staru omiljenu sofu kako biste joj dali novi život? Odlučite jeste li netko tko voli uzorak i pogledajte samu prirodu da vidite koje boje idu uz što. Na primjer, roza i crvena sa zelenilom, žuta sa sivom i plavom bojom.

Foto: BoConcept

Dnevne sobe su multifunkcionalni prostori, pa im je potrebna rasvjeta za sve različite zadatke koje trebaju obaviti. Prvo, trebat će vam općeniti izvor svjetlosti - na primjer stropni luster - koji će osvjetljavati sobu u mračnije doba dana. Zidna svjetla i stolne svjetiljke dat će nježniji sjaj kada je vrijeme za opuštanje. Podesiva svjetiljka za čitanje pored udobne fotelje omogućit će čitateljima da se usredotoče na svoju knjigu bez zasljepljivanja ostatka sobe.

Foto: BoConcept

Budite hrabri s lusterom Svečana dnevna soba u stilu salona zahtijeva ukrasnu rasvjetu kako bi impresionirala, bilo da je riječ o statement lampi ili o dizajnerskom lusteru. Možete razmisliti i o dodavanju naglasnog osvjetljenja, poput svjetla za sliku, kako biste skrenuli pozornost na omiljeno umjetničko djelo.

Foto: BoConcept

Dnevni boravak prostorija je koja najbolje oslikava našu osobnost, kreativnost, smisao za umjetnost... Nađete li se ponekad u situaciji da zavaljeni u fotelju svoga dnevnog boravka promatrate i razmišljate koje biste brzinske promjene mogli napraviti da biste se osjećali zadovoljnije i bolje?

Premali, odnosno ogromni komadi namještaja u odnosu na prostor jedna su od najčešćih pogrešaka. Mali komadi namještaja u velikom prostoru učinit će prostoriju mizernijom i neprivlačnom, dok će preveliki namještaj u maloj prostoriji zagušiti prostor i onemogućiti slobodno kretanje u domu.

Foto: BoConcept

Nerijetko se događa da (zbog velikog prostora) u salonu namještaja neka sofa izgleda idealnih dimenzija, ali kada dođe na svoje mjesto u domu, tek onda vidite da je prevelika. Stoga, da ne bilo neugodnih iznenađenja, prije odlaska u kupnju izmjerite prostor i odredite točne dimenzije sofe. Prebrzo donesena odluka o novoj sofi može rezultirati krivom bojom koja se ne uklapa s drugim elementima u prostoru. Prema tome, dajte si vremena i pronađite točno onu boju i nijansu koja će se uklopiti u skladnu kolorističku cjelinu vašeg dnevnog boravka. 

1/12

Vrlo važnu ulogu u kreiranju vizualnog dojma u domu diktira oblik, odnosno dizajn namještaja. U klasično uređenom domu najbolje će odgovarati klasični masivniji namještaj, dok moderni interijeri zahtijevaju namještaj ravnih linija. No dopušteno je kombinirati i različite stilove, ali s tim trebate biti pažljivi. Ako nemate iskustva u tome, radije potražite savjet stručnjaka ili prijatelja koji zna. Problem bi mogao nastati ako se zanesete samo izgledom namještaja, a zanemarite njegovu funkcionalnost i udobnost. Dakle, prije svega uzmite u obzir udobnost garniture za sjedenje. Samo udobna sofa može vam omogućiti da se kvalitetno odmorite i opustite u svome domu.

1/8

Kvalitetna garnitura za sjedenje ne podrazumijeva samo udobnost nego i kvalitetu materijala. Nije isto imati kvalitetan namještaj ugodan na dodir i otporan na habanje ili onaj nekvalitetan, osjetljiv na fleke i dlake kućnog ljubimca. Nemojte se žuriti s kupnjom novog namještaja i drugih elemenata za uređenje doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije