alternativa

Šest blagdanskih biljaka idealnih za sve vlasnike kućnih ljubimaca

božićno drvce
Thinkstock
02.12.2021.
u 08:01

Neke uobičajene štetne sobne biljke (koje trenutno možda imate u svom domu) uključuju: bor, amarilis, božikovinu i imelu

Ovo, najljepše doba godine, može se brzo pretvoriti u noćnu moru prije Božića ako vaš pas ili mačka progutaju kućnu biljku koja je otrovna. "Simptomi gutanja otrovnih biljaka uključuju povraćanje, proljev, iritaciju usta i jezika, lošu koordinaciju, poteškoće s gutanjem, pojačanu salivaciju i otežano disanje", kaže veterinarka Lora LaBranche te dodaje da neke biljke mogu biti čak i smrtonosne za ljubimce. Nažalost, postoji pregršt popularnih blagdanskih sobnih biljaka koje su opasne. Neke uobičajene štetne sobne biljke (koje trenutno možda imate u svom domu) uključuju: bor, amarilis, božikovinu i imelu.

Foto: pixabay

Dobra vijest je da postoje sobne biljke koje se lako održavaju i koje su potpuno sigurne za vašeg ljubimca, a savršene su za blagdane. A ako krzneni prijatelj dođe u kontakt s otrovnom biljkom, brzo reagirajte.Ako  ljubimac proguta otrovnu biljku ili pokaže simptome, odmah ga odnesite veterinaru na liječenje. Preporučuje se da izbjegavate sobne biljkae koje su otrovne za kućne ljubimce, ali ako ih imate, držite ih podalje od svojih ljubimaca. Kako bi vaši ljubimci bili sretni i zdravi te kako biste imali blagdansku sezonu bez stresa, nabavite neku od ovih šest biljaka (ili sve).

Odaberite božićni kaktus koji ne samo da može živjeti desetljećima, već je i biljka koja se lako uzgaja. Za razliku od drugih vrsta kaktusa, ove sobne biljke nemaju oštre bodlje i preferiraju neizravno svjetlo. Redovito zalijevajte biljku i održavajte tlo vlažnim dok cvjeta. Vaš će kaktus polako rasti.

Foto: Iz albuma čitatelja

Orhideja je prekrasan je izbor za svakoga tko voli izgled svježe rezanog cvijeća, ali želi nešto dugotrajnije. Držite orhideju na mjestu gdje će primati srednje do jako neizravno svjetlo. Orhideje trebaju vodu samo svakih 10-14 dana kada se kora ili mahovina u posudi osuši. Vaša orhideja cvjetat će jednom godišnje oko tri mjeseca.

božićno drvce
1/11

Kalateja je još jedna odlična opcija. Ova biljka s bujnim lišćem preferira srednje do jako neizravno svjetlo i treba vodu svakih jedan do dva tjedna. Uz pravilnu njegu, ova sobna biljka može narasti do 3 metra.

Foto: Arket Home

Bromelija je biljka koja može cvjetati do 6 mjeseci u godini. Sobna biljka koja voli djelomično do jako neizravno svjetlo. Ima zanimljivu osobinu kada je u pitanju zalijevanje. Dodate vodu u središte biljke. Pazite da sredina biljke uvijek ima vodu, a svakih nekoliko tjedana ispraznite tekućinu i dodajte svježu vodu.

Još jedna lijepa kućna biljka je pjegavica. Dajte ovoj maloj biljci jarko neizravno svjetlo i vlažno tlo. Najbolje uspijeva kad je vlaga visoka pa je isprobajte u terariju.

Foto: pixabay

Visoka palma može zamijeniti božićno drvce. Stablo u zatvorenom prostoru voli jako neizravno svjetlo i treba mu vodu svaki tjedan ili kada je tlo suho na dodir. Listovi su dovoljno jaki da drže lagane ukrase.

Foto: pixabay

Ako pak ne možete zamisliti Božić bez božićne zvijezde, dobra je vrijest da ona nije opasna za kućne ljubimce!

Komentara 1

KA
karind1
21:35 03.12.2021.

Bozicna zvijezda JE OTROVNA za kucne ljubimce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije