SIMBOL BLAGDANA

Kamin: toplo srce doma koje je sve češće u modernim interijerima

kamin
Foto: Thinkstock
03.12.2020.
u 07:49

Danas se zahvaljujući novim tehnologijama kaminima može grijati cijeli stan, a sve su poželjniji zbog svoje ekološke komponente

Ako ste ikada sjedili ispred kamina, doživjeli zvuk pucketanja vatre i osjetili miris drveta, teško da ćete to zaboraviti. Jedna od prvih asocijacija na božićne blagdane, posebno kada zamišljamo njihovu idealnu verziju, svakako je – kamin i cjepanice koje gore u njemu te obitelj i drage ljude okupljene u druženju. Kamin je simbol blagdana, topline i bliskosti, povezivanja obitelji te donosi posebnu atmosferu svakom prostoru. Taj danas nažalost rijedak gost u našim modernim domovima, u kojima je svaki kvadrat dragocjen, pa se mjesta i novca za njega teško nađe, nekoć je bio glavni izvor topline u hladnim danima.

Foto: Zara Home

Jedini nedostatak mu je bio što je grijao samo prostoriju u kojoj se nalazio, tako da nije rijetkost da se u boljestojećim domovima ugrađivao u svaku sobu. Danas u njemu, osim nostalgije, najčešće vidimo estetsku i emotivnu komponentu, iako, usavršavanjem tehnologije, kamini mogu biti izvor grijanja za cijeli dom.

Foto: pixabay

– Kaminima se mogu grijati sve prostorije u stanu ili kući, i to posebnim instalacijskim sustavom. Isto tako, solarnim kolektorima može se zagrijavati voda koja zatim zagrijava sve radijatore u domu – objašnjava dizajnerica interijera Livija Filipčić dodajući kako primjećuje da se njezini klijenti, kada ih se informira o novim generacijama kamina, sve češće odlučuju za njega. Osim napredne tehnologije, dizajnerica Filipčić glavne motive u odabiru kamina vidi i u njegovoj ekološkoj i estetskoj strani. Isto tako, kamini više nisu nužno vintage komad u domu jer postoje suvremeno dizajnirane verzije pa se mogu lako uklopiti u moderne interijere.

Današnji raspored stana, u kojem su kuhinjski, blagovaonički i prostor dnevnog boravka jedna cjelina, kamine čini još primamljivijom opcijom. Nove tehnologije donijele su i nove energente kojima se možemo grijati iz kamina. Osim tradicionalnog drveta, postoje i inovativni načini grijanja peletima (prešana piljevina, tj. komprimirana vlakna drveta s vrlo malo vode, zbog čega imaju najvišu ogrjevu vrijednost među drvnom masom) te idealan spoj drveta i peleta.

Foto: pixabay

– Dakako, postoje i kamini koji su više zaslužni za estetiku i ugođaj negoli za grijanje, a oni mogu biti električni ili na bioetanol. Takvi nas kamini ne griju, samo stvaraju ugođaj prave vatre pa su dobra opcija za stanove i kuće koje nemaju dimnjake. Kamini se danas ne moraju zidati od temelja, mogu se kupiti ugradbeni koji se onda oblažu određenim materijalom koji će odgovarati stilu uređenja doma. Postoje i stilski minimalistički kamini koji stoje kao skulptura u prostoru i ne zahtijevaju nikakvo oblaganje – ističe dizajnerica.

Uz tradicionalne materijale, kamen, drvo i opeku, moderni kamini danas se oblažu i industrijskim betonom, metalom ili knaufom. U trendu je i minimalistički pristup oblaganju kamina s utorom pokraj njega, u koji se poslažu cjepanice koje ujedno služe dekoraciji i pridonose toplini doma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije