U trendu

Kako će izgledati stanovanje u budućnosti? Živjet ćemo u manjim stanovima, ali zdravije

Baumit
23.10.2019.
u 08:00

Višegeneracijske kuće i mikro stanovi dizajnirani unikatnim namještajem od prirodnih materijala, megatrendovi su budućnosti stanovanja koje se fokusira na skladan život čovjeka, prirode i doma

Zbog toga što stambenog prostora u gradovima ima sve manje teži se individualizaciji i fleksibilnosti. U kombinaciji sa sve starijim stanovništvom, promijenila se i navika življenja. Zbog toga su baumitovi stručnjaci predstavili sedam glavnih trendova koji su od ključnog interesa kako za arhitekte i dizajnere tako i za investitore i proizvođače građevnih materijala. 

Pametne kuće niske tehnologije

-Umjetna inteligencija potrebna je samo za glupe kuće-  kaže dr. Wolfgang Streicher, profesor za energetski učinkovitu gradnju na Sveučilištu u Innsbrucku. U integralnom projektiranju koje uključuje vrhunsku tehnologiju i kreativnu viziju leži najveći potencijal za održivu gradnju. Traži se jednostavna, robusna tehnika gradnje. Ono što će ostati važnim i za novogradnje i za sanacije jest dobra izolacija fasada.

Zdravo, prirodno i ekološki prihvatljivo stanovanje

Povećava se potreba za zdravim, prirodnim i ekološki prihvatljivim materijalima. Iznutra dominiraju klima žbuke, pluto, sisal, drvo i krzno. Teži se ekološki prihvatljivim proizvodima, kao što su premazi koji apsorbiraju štetne tvari i ispuštaju ione u sobni zrak. Takav način življenja holističko je stanovanje u kojem su u skladu čovjek, priroda i dom.

Foto: Baumit

Individualizirani namještaj

Namještaj proizveden u masovnim serijama nije više uzbudljiv. Na cijeni su zanatski radovi i visokokvalitetni namještaj s pričom ili „upcycle“ proizvodi, kao što su komadi namještaja od paleta. Raste potražnja za unikatnim namještajem.

Stanovanje u zelenilu i urbano vrtlarenje

Svatko želi živjeti u zelenilu, a da se pri tom ne mora odreći pogodnosti grada. Omiljeni je koncept urbano vrtlarenje. Skučene urbane površine unutar stambenih zona ili u blizini zgrada postaju urbani vrtovi koji uz uzgoj povrća i voća postaju i omiljena mjesta za druženje.

Mikro stanovi

Kao izravna posljedica manjka stanova u gradovima javlja se trend stanova u XS formatu. Mini dom, u prosjeku od 35m2, uz inovativna, kreativna i ekološka rješenja te brojne pametne, ugradbene elemente i profinjeni dizajn donosi fleksibilno, zdravo i pristupačno stanovanje.

Foto: Baumit

Kolaborativno stanovanje

Dijeljenje je čarobna riječ, tvrde baumitovi stručnjaci. Dok se vlastiti dom svodi na ono najnužnije i zadovoljava osnovne potrebe, poput spavanja i kuhanja, uviđa se i važnost zajedničkih prostorija u javnom prostoru. Taj se trend zove kolaborativno stanovanje. U budućnosti je „dijeliti“ novo „imati“.

Kolektivno stanovanje – višegeneracijske kuće

Na temelju studija Ujedinjenih naroda prognozira se da će za sto godina na Zemlji živjeti 9,3 do 12 milijardi ljudi. Pritom će stariji biti skupina koja najbrže raste. Stoga će se povećavati broj višegeneracijskih kuća. U njima će ljudi različitih generacija živjeti skupa u zajednici.

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
23:19 23.10.2019.

ti moduli bi se po potrebi trebali spajati u veći prostor

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:02 24.10.2019.

Ne dao bog. Ne zelim zivjeti u stanu bez 9' biljarskog stola...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije