06.01.2019. u 07:00

Ovisno koje zidne obloge odaberete stvorit ćete ugođaj koji želite i odrediti smjernice stila u kojem želite konačno, namještajem i dekoracijama, urediti prostor.

Želite li pokazati svoje umjetničke i kreacijske sposobnosti, izbor zidnih obloga u interijeru idealna je prilika za vas. Osim same estetike, zidne obloge imaju i svoju funkcionalnost.

Primjenom materijala kao što su obloge od kamena, drva, stakla, tapeta, fototapeta, zidnih naljepnica, pluta, bambusa i drugih stvorit ćete ugođaj koji želite i odrediti smjernice stila u kojem želite konačno, namještajem i dekoracijama, urediti prostor.

Upotrebom kamena kao zidne obloge u interijeru možemo postići vizualni dojam otmjenog, stilski uređenog prostora ili pak minimalistički uređenog. Sve ovisi o vrsti kamena i njegovoj završnoj obradi koja može biti mat, sjajna ili hrapava, te izboru boje. Kamen kao materijal idealan je za uređenje interijera u rustikalnom stilu. Njegova ljepota dolazi još više do izražaja u kombinaciji s drugim materijalima kao što su drvo ili staklo. Postoje još i različite vrste umjetnog dekorativnog kamena a prednost mu je i niža cijena od prirodnog.

Drvo oplemenjuje prostor te mu daje dojam topline, a dobro služi i kao toplinska i zvučna izolacija. Izborom ove vrste zidne obloge koja može biti u različitim oblicima, bojama i dimenzijama izbjeći ćete monotoniju velikih ploha u interijeru.

Foto: Ankica Juričević

Za bolji estetski dojam bit će dovoljno postaviti tapetu na jedan zid

Posebno su atraktivne zidne obloge od stakla. Staklo izgleda vrlo efektno, pogotovu ako se postavi na određenu distancu od zida, a iza njega ugradi indirektna rasvjeta. Time se postiže izvrstan ambijentalni ugođaj. U novije vrijeme staklo je popularno kao zamjena za keramičke pločice u kuhinji. Prednost mu je što nema fuga, manje se prlja i brzo čisti. Preporučuje se upotreba kaljenog stakla koje je otporno na visoke temperature, a također i iz sigurnosnih razloga. U slučaju da se razbije, raspada se na sitne kuglice te je bezopasan kao mogući uzročnik ozljeda. Dobro je znati da postoji mogućnost izbora tiska, raznih motiva i fotografija na staklu.

Kada je riječ o tapetama, dobro je znati da osim dekorativne uloge tapete imaju i zaštitnu ulogu. Mogu biti izrađene od papira, tekstila i umjetnih vlakana. Pravilnim odabirom i dobro postavljenim tapetama dobit ćete željeni efekt. Tapete su gotovo neizostavne kada je u pitanju kreiranje modernog ili stilski uređenog interijera. Mogu biti moderne i retro, različitih uzoraka i motiva. U prošlosti su se tapetama oblagale cijele prostorije, a danas je dovoljno obložiti samo jedan zid kako bi prostorija dobila novi i željeni izgled. Da bi se dobio što originalniji estetski dojam dovoljno je postaviti fototapetu na jedan zid. Izbor motiva je neograničen, a možete postaviti i svoju fotografiju koju ste dali izraditi kao tapetu.

Valja spomenuti još pluto i bambus kao posebno zanimljive zidne obloge. Od prirodnih su materijala te prostoru daju jedinstven pečat. Mogu se izabrati različiti motivi, teksture i oblici.

>>Savjetujemo vam: koje podne materijale kada birati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije