Poduzetni Afrikanac

Južnoafrički dizajner pronašao način za donijeti svjetlost u svaki kutak svijeta

boca
Foto: Promo fotografije
1/4
11.03.2014.
u 10:48

Michael Suttner proizveo je The Lightie, lampu u obliku epruvete čija je izrada jeftina, a sam proizvod održiv.

Lampa svoje napajanje dobiva od sunca, a cilj je donijeti siguran način osvjetljenja u siromašne zajednice koje i dalje koriste opasne spojeve parafina.

Foto: Promo fotografije

The Lightie dizajniran je tako da se može ugurati u plastičnu bocu i začepiti čime postaje vodotporno rasvjetno tijelo.

Foto: Promo fotografije

Sastoji se od solarnih ćelija preko kojih se puni i baterija koje pohranjuju energiju nakon 5-8 sati izloženosti. Samo rasvjetno tijelo napravljeno je od LED lampica koje na jačini 300 lumena mogu sijati 3 sata, a na 120 lumena između 6 i 8 sati.

Foto: Promo fotografije

"Nadam se da će Lightie postati zamjena za dosadašnju rasvjetu parafinom. Plinovi i požari koji nastaju njegovim korištenjem godišnje ubiju oko 1.5 milijuna ljudi, uglavnom žene i djecu, a još milijuni pate od respiratornih bolesti. Ovakva rješenja idalje su popularna jer su pristupačna i svugdje dostupna", objasnio je Suttner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije