novo normalno

Još radite od kuće? Ovih pet detalja odličan su izbor za radni kutak u domu

uredenje
Thinkstock
30.01.2021.
u 07:00

Dodavanje umjetnosti u radni prostor pomoći će da se osjećate bolje i učinkovitije radite u ovoj novoj normalnoj situaciji

Pogledajte oko sebe, vjerojatno ste dobro razmislili o uređenju svog doma. Jeste li tu istu promišljenost unijeli i u uređenje svog radnog kutka unutar doma? Iako su mnogi od nas mislili da će uredski kućni ured biti privremen, pokazalo se da nas je pandemija primorala na trajan rad od kuće. Predviđa se da će se fleksibilni raspored rada nastaviti i nakon pandemije - a za neke će prijelaz na rad od kuće biti trajan. Dodavanje umjetnosti u radni prostor pomoći će da se osjećate bolje i učinkovitije radite u ovoj novoj normalnoj situaciji. Evo kako:

Foto: pixabay

1. Umjetnost vas može nadahnuti

Kao poslovna trenerica i lifestyle blogerica, Kate Hammer pomaže ljudima da pronađu inspiraciju i motivaciju za postizanje svojih ciljeva. U vlastitoj karijeri, kućni ured prepun umjetnosti pomaže joj da ostane pozitivna i osjeća se nadahnuto za svoj posao. Umjetnost koja ima jake veze s dobrim uspomenama je nadahnjujuća, poput fotografije ili umjetničkog djela koji u vama bude pozitivne emocije.

Foto: pixabay

2. Naglasite značaj svog rada

Prema studijama Harvard Business Reviewa, jedna od ključnih osobina pozitivnog radnog mjesta je naglašavanje smislenosti posla koji se obavlja. Imate li neka prizanja, nagrade, certifikate ili diplome istaknite ih na vidljivom mjestu.

3. Spriječite naprezanje očiju

Cjelodnevno gledanje u zaslon računala može uzrokovati umor očiju  i umora mozga, ako ćemo iskreno). Kad smo u uredu puno se više krećemo, ali kad smo kod kuće, držimo se stola. Dodavanjem umjetnotničkih djela u prostor potičete oči da se odmore od zaslona. Fokusiranje na različite površine i udaljenosti pomaže i u ublažavanju naprezanja, tako da ne biste trebali dodavati samo umjetnost uz zaslon već i druga područja. Nije važno jesu li to fotografije, slike ili ukrasni predmeti, ili ako ih oslonite na radnu površinu, objesite na zid ili postavite na police.

uredenje
1/11

4. Smanjite stres i poboljšajte svoje raspoloženje

Gledanje umjetnostničkih djela pokreće više područja mozga, uključujući centre za zadovoljstvo i nagrađivanje. Izvješće Gallupa iz prosinca 2020. naglasilo je da mnogi zaposlenici koji rade od kuće imaju lošija emocionalna stanja od radnika u uredu. Bez umanjivanja učinaka globalne pandemije, dodavanje umjetničkih djela u vaš prostor može imati prijeko potrebne prednosti za poboljšavanje raspoloženja. Studije pokazuju da umjetnost definitivno ima utjecaja. Pacijenti u medicinskoj klinici izvijestili su o poboljšanom raspoloženju i smanjenom stresu zbog gledanja umjetnina u čekaonicama, hodnicima i prostorijama za preglede. Drugo istraživanje pokazalo je da su slike prirode posebno povezane s nižom razinom bijesa na radnom mjestu, a ispitanici u studiji iz 2019. rekli su da su umjetnička djela u uredu osjetno smanjila stres i učinila da se ljudi osjećaju sretnijima.

uredenje
1/9

5. Budite produktivniji

Pri dodavanju umjetnosti u svoj kućni ured koristite psihologiju boja, posebno u uglavnom neutralnim prostorima. Boje poput koralja i naranče imaju više energije - nešto što biste možda tražili ako u svom radu imate aspekte visoke energije. Korištenje psihologije boja nije jedini način na koji nas umjetnost čini produktivnijom. Jedno je istraživanje pokazalo da su zaposlenici koji su personalizirali svoje radne prostore i do 32% produktivniji, a Harvard Business Review izvijestio je da su nadahnuti zaposlenici angažiraniji i produktivniji.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije